Свет

Претреси у Европском парламенту, разлог – Русија

Полиција је извршила претресе канцеларија холандског посланика у вези са такозваном афером "Русијагејт"
Претреси у Европском парламенту, разлог – РусијаGetty © Christopher Furlong

Полиција је извршила претресе у вези са "руским мешањем" у Европском парламенту, наводи се у саопштењу савезног тужиоца, преноси "Шпигл".

У среду су истражитељи ушли у канцеларије холандског посланика Марсела де Графа у парламенту ЕУ. Накнадно је саопштено да претресена канцеларија службеника Де Графа, Гијома П, који је такође радио и за посланика АфД-а Максимилијана Краха.

Крах је раније осумњичен да ради за Кину.

Власти у Чешкој су крајем марта увеле санкције порталу "Глас Европе", за који тврде да је операција утицаја Москве, иза које, наводно, стоји украјински политичар Виктор Медведчук, који је близак председнику Русије Владимиру Путину.

Чешка влада је оптужила "Глас Европе" да шири пропаганду у "интересу Кремља", као и да је ова медијска компанија у неколико земаља ЕУ, уочи европских избора, пружила финансијску подршку кандидатима наклоњеним Русији.

Портал "Глас Европе" је ове оптужбе назвао "дивљим спекулацијама и апсурдним оптужбама."

Раније је овај веб-сајт објавио интервјуе са десним политичким активистима, укључујући и главног кандидата АфД-а за европске изборе Максимилијана Краха, члана АфД-а Бундестага Петра Бистрона, као и холандског посланика Де Графа.

Сва тројица политичара негирала су да су добијали новац од "Гласа Европе".

Јавно тужилаштво у Минхену је отворило истрагу против Бистрона, због сумње да је подмићивао званичнике, али Бистрон је негирао ове оптужбе.

У претрес је била укључена и немачка Савезна канцеларија за заштиту устава, као и још неке европске обавештајне службе, укључујући и чешку обавештајну службу БИС.

У марту ове године, влада Чешке је увела санкције украјинском проруском политичару Медведчуку и порталу "Глас Европе", због вођења "операције проруског утицаја" у Европи.

image