Свет

Максимилијан Крах се повлачи из извршног одбора АфД-а

Странка је немачком политичару забранила јавне наступе, али он остаје главни кандидат за европске изборе, који ће се одржати у јуну
Максимилијан Крах се повлачи из извршног одбора АфД-аGetty © Maja Hitij

Алтернатива за Немачку (АфД) је забранила јавне наступе свом контроверзном европском кандидату Максимилијану Краху, што се односи на све догађаје током предизборне кампање, потврдио је портпарол ове странке након телефонске конференције савезног извршног одбора у среду, извештава "Шпигл".

Крах је најавио да ће напустити савезни извршни одбор АфД-а.

Претходно је француска десничарска странка Национално окупљање (РН) најавила да ће прекинути сарадњу са АфД-ом у Европском парламенту.

Како је изјавио менаџер кампање Александар Лубе, РН је у уторак саопштило да убудуће неће сарађивати са АфД-ом. Председник странке и главни европски кандидат Жордан Бардела донео је одлуку да убудуће не "седи у парламенту заједно са АфД-ом."

Разлог за прекид сарадње су недавне изјаве немачког политичара о СС-у, када је, у интервјуу за лист "Република", рекао да није сваки есесовац био злочинац. У Француској су те изјаве схваћене као тривијализација злочина из нацистичке ере.

Максимилијан Крах је раније у интервјуу за "Фајненшел тајмс" осудио антикинеску "параноју" на Западу.

Његов службеник Ђијан Гуо ухапшен је због сумњи да је шпијунирао за Пекинг.

За Гуоа се, међутим, испоставило и да је, пре него што се придружио политичару АфД-а, годинама радио и за немачку обавештајну службу.

Крах је изјавио да је Гуово хапшење део кампање немачких власти, које покушавају да дискредитују АФД.

image