Свет

Двоструки агент: Кинески шпијун, који је радио за АфД, годинама је био доушник немачке службе

Кинески агент добио је немачко држављанство, постао члан Социјалдемократске партије (СПД) и прошао безбедносну проверу Европског парламента
Двоструки агент: Кинески шпијун, који је радио за АфД, годинама је био доушник немачке службе

Вест о хапшењу помоћника посланика Алтернативе за Немачку (АфД) Максимилијана Краха, због сумње да ради за Кину, наставља да заокупља немачке медије, али, што се појављује више информација, немачка обавештајна служба и политички естаблишмент изгледају све горе.

Новински извештаји откривају да је кинеско-немачки држављанин Ђијан Г, пре него што се придружио политичару АфД-а Краху, годинама радио за немачку обавештајну службу, извештава мађарски сајт "Ремикс".

Максимилијан Крах је коментарисао ове информације на друштвеној платформи Икс на следећи начин: "Изванредан преокрет догађаја!"

Много тога је у питању, јер је Крах главни кандидат АфД-а на парламентарним изборима у ЕУ у јуну. Нови извештаји показују да БфВ не само регрутовао Ђијана као шпијуна, већ га је и одбацила као доушника, због сумње да је радио за Кину.

Упркос томе, Ђијан је добио немачко држављанство, постао члан Социјалдемократске партије (СПД) и прошао безбедносну проверу Европског парламента.

На друштвеној платорми Икс се огласио и бивши министар Матијас Бродкорб: "То је смешно. Претпоставимо да је прича истинита. БфД ради са њим, а затим рекида сарадњу, јер би он могао да буде двоструки агент. Потом немачка држава даје држављанство овом агенту. Шта је за то време радио БфД?".

"Крах жели да запосли Ђијана у Европском парламенту", додао је Бродкорб. "То није могуће без безбедносне провере. Европски парламент је требало да пита немачке безбедносне органе да ли имају нешто против Ђијана. Али, очигледно то никад нису учинили."

Једно од главних питања је зашто БфД никад није обавестила посланика Краха ни АфД о својим сумњама, што је стандардна оперативна процедура, осмишљена да заштити земљу од инфилтрације страних агената. Допуштање Ђијану да ради за Краха створило је повољан политички сценарио за естаблишмент, који је покушао да оцрни АфД. Ђијан је ухапшен непосредно пред парламентарне изборе у ЕУ.

Поставља питање да ли је БфВ годинама држао АфД у заблуди. Односно, да ли је намерно начинио штету странци?

Према писању листа "Билд", Ђијан је од 2007. године био доушник саксонског огранка БфВ. Раније се нудио да ради за савезни огранак БфВ-а, али је одбијен и враћен је саксонском огранку.

Ђијан је радио са немачком обавештајном службом, укључујући обезбеђивање информација које се односе на кинеске државне актере. Осам година након што се придружио саксонском БфВ као обавештајац, огранак је обавестио савезни БфВ да би Ђијан могао да буде двоструки шпијун.

Године 2015. и 2016. Ђијана је директно пратило контраобавештајно одељења БфВ-а. Канцеларија није могла да докаже  да је кинески шпијун.

Међутим, он је у то време већ ступио у контакт са Крахом, а затим је, почев од 2019, почео да ради као његов службеник у парламенту. Потом су га од 2020. године, пратиле немачке обавештајне службе, да би био коначно ухапшен у априлу 2024.

Упркос сумњи за шпијунажу, кинески држављанин је добио немачко држављанство.

Осим тога, БфВ под Томасом Халденвангом из ЦДУ, није обавестио Краха или АфД о сумњи да се Ђијан бави шпијунажом.

Ово је стандардна процедура у оваквим случајевима, што значи да је БфД скривао ову информацију од АфД-а, кршећи све устаљене процедуре.

image