Свет

Како су Уједињени Арапски Емирати постали кључни играч у Африци

Посебно важну улогу у односима УАЕ и Африке игра Дубаи, који је последњих година постао главни пословни центар за афричке компаније
Како су Уједињени Арапски Емирати постали кључни играч у АфрициGetty © Paula Bronstein

Уједињени Арапски Емирати постају све важнији геополитички играч и извор страних инвестиција у Африци, пише "Фајненшел тајмс". 

Током 2022. и 2023. године, УАЕ су обећале 97 милијарди долара нових инвестиција у области обновљиве енергије, изградње и обнове лука, рударства, некретнина, комуникација, пољопривреде и производње – што је три пута више од Кине, према подацима које наводи тај лист.

Емиратски званичник за ФТ је рекао да његове укупне инвестиције у Африку износе 110 милијарди долара, што одражава "посвећеност земље да омогући одрживи развој и раст широм континента".

Професор на универзитету Џорџтаун Кен Опало наводи да, иако сви пројекти из Емирата неће буду реализовани, та земља је један од четири највећа инвеститора у Африци у последњих десет година.

Компаније из УАЕ су прихватиле пројекте у Африци, које су инвеститори несклони ризику избегавали. Африка има много тога да понуди у смислу робе и минерала, каже Хамад Буамим, председник "Дубаи мулти комодитис центра", упркос "политичким изазовима".

Када је реч о деловању у појединим афричким државама, попут Судана, Абу Даби је делимично мотивисан жељом да се супротстави исламском екстремизму. Међутим, УАЕ користе прилику и да диверзификују своју економију улагањима у прехрамбену сигурност, критичне минерале и обновљиву енергију.

Западни званичници кажу да растући утицај УАЕ и других земаља Залива у Африци додаје нови слој сложености, наводи ФТ.

"Ово је нови свет у коме се налазимо, где имате средње силе и глобалне силе које делују на континенту", каже један бивши званичник Бајденове администрације, који није желео да буде именован.

Посебно важну улогу у односима УАЕ и Африке игра Дубаи, који је последњих година постао главни пословни центар за афричке компаније. Дубаи је постао нека врсте "капије" за инвестиције у Африку и "Њујорк за Африканце", наводе саговорници "Фајненшел тајмса".

Сад Али Шире, министар финансија самопроглашене републике Сомалиленд, у коју је компанија за логистику са седиштем у Дубаију "ДП Ворлд" уложио значајна средства, не сумње у све већи утицај Емирата. "УАЕ су нова суперсила у Африци", каже он.

У покушају да диверсификују своју привреду и смање зависност од извоза енергената, Емирати улажу велике количине новца у различите привредне секторе широм континента: од зелене енергије у Јужној Африци и Сенегалу, преко рударства у Замбији и ДР Конгу, до некретнина у Анголи.

Иако ангажман Емирата у Африци није без контроверзи, њихове инвестиције су добродошле у многим афричким државама. "УАЕ су веома добар партнер Кенији и многим другим земљама", рекао је председник те земље Вилијам Руто, за ФТ.

Све веће присуство УАЕ и других земаља из Персијског залива у Африци представља недоумицу за Вашингтон, наводи британски лист.

САД не одобравају све што УАЕ тамо раде, каже бивши званичник Бајденове администрације, али их сматрају виталним глобалним савезником, укључујући и на Блиском истоку.

image