Свет

Кинески извештај о људским правима у САД: Хиљаде убијених, хуманитарна криза изазвана хегемонијом

Људска права су привилегија резервисана за малобројне који имају политичку, економску и друштвену моћ, наводи се у извештају
Кинески извештај о људским правима у САД: Хиљаде убијених, хуманитарна криза изазвана хегемонијомGetty © Maskot

Стање људских права у САД наставило је да се погоршава 2023. године, при чему је већина обичних Американаца маргинализована у поређењу са неколицином који имају политичку, економску и друштвену моћ, наводи се у извештају Кинеског државног савета о кршењу људских права у САД.

Људска права у САД су све више поларизована, са политичким странкама у сукобу, неспособношћу владе и лошим управљањем, што доводи до неефикасне заштите грађанских и политичких права, наводи се у извештају.

Чанг Јиан, директор Истраживачког центра за људска права на Универзитету Нанкаи са седиштем у Тјанђину, који је учествовао у састављању извештаја, рекао је за "Глобал тајмс" да је поларизировано стање људских права слика ситуације у САД.

"Уживање људских права је привилегија резервисана само за малобројне који имају политичку, економску и друштвену моћ. У међувремену, права већине су маргинализована", рекао је он.

У извештају се наводи да је током 2023. у САД било најмање 654 масовних пуцњава које су резултирале смрћу 43.000 људи, у просеку 117 дневно.

Постакнути партијском поларизацијом и интересним групама, све већи број америчких држава подржава права становника на поседовање и ношење оружја. Током 2023, најмање 27 држава није захтевало дозволу за ношење пиштоља, наводи се у извештају, наглашавајући да се "оружано насиље прелива, док су државне политике контроле неефикасне".

Влада САД такође злоупотребљава своја овлашћења када је реч о праву на приватност, сузбија слободу говора и изражавања. Број смртних случајева од полицијске бруталности достигао је рекордно висок ниво - 1.247.

Такође се наводи да растућа економска и социјална неједнакост чини живот сиромашних изузетно тешким, са бројем бескућника у САД који прелази 650.000, што је највећи број од почетка извештавања 2007. Злоупотреба дрога и супстанци и даље је висока, а стопа самоубистава наставља да расте.

Грађанска права као што су слобода окупљања и удруживања и право на марширање и демонстрације записана у Уставу САД се очигледно крше, приметио је Чу Јуанкинг са Института за људска права Југозападног универзитета политичких наука и права.

У извештају се наводи да су САД дуго следиле хегемонизам, практиковале политику моћи и стварале хуманитарне кризе, и наглашава да се у ратовима у којима су САД спроводиле прекоморске "противтерористичке" операције, укупан број жртава креће од најмање 4,5 до 4,7 милиона људи.

Различити проблеми у вези са људским правима у САД озбиљно угрожавају и ометају здрав развој светске акције заштите људских права, закључује се у извештају.

image