Свет

Амнести интернешенел: Британија намерно урушава људска права свуда у свету

Када моћни презиру владавину закона, штит закона слаби, поручују из АИ
Амнести интернешенел: Британија намерно урушава људска права свуда у светуGetty © Anadolu / Contributor

Организација Амнести интернешенел (АИ) оптужила је Уједињено Краљевство да "намерно дестабилизује" људска права на глобалној сцени у сопствене политичке сврхе.

"Велика Британија намерно дестабилизује цео концепт универзалних људских права својом ужасном унутрашњом политиком и политикантством", рекао је Саша Дешмук, извршни директор британског огранка Амнестија.

У данас објављеном годишњем извештају се такође критикују савезници Израела због неуспеха да зауставе "неописиво крвопролиће" у Гази. У оштром упозорењу светским лидерима, организација је навела да ће се свет суочити са "застрашујућим последицама" ескалације сукоба и слома међународног права.

Извештај на 418 страница указује да су САД користиле свој вето како би месецима паралисале Савет безбедности УН и спречиле доношење преко потребне резолуције о прекиду ватре у Гази, док су истовремено наставиле да наоружавају Израел да изврши могуће ратне злочине, пише "Гардијан".

АИ наглашава "гротескне двоструке стандарде" моћних западних земаља, укључујући Велику Британију и Немачку, које настављају да штите и тако подстичу акције Израела, истовремено протестујући због сукоба у Украјини.

АИ посебно осуђује Велику Британију јер није искористила своју лидерску улогу у УН да спречи кршење људских права у Гази и њену слабу подршку истрази Међународног кривичног суда о кршењу људских права у Израелу и Палестини. Такође наглашава умешаност Британије у наоружавање Израела.

"Веома смо забринути због праксе Велике Британије да испоручује оружје и значајне компоненте за оружје. Око 15 одсто готових ратних авиона Ф-35, које користи Израел, вероватно садржи британске делове или компоненте", рекао је Дешмук и додао да "нема сумње да ће историја оштро судити Великој Британији због њеног неуспеха да помогне у спречавању покоља цивила у Гази".

У извештају се даје суморна слика стања људских права широм света, упозоравајући да ће се слом владавине закона вероватно убрзати са брзим напретком вештачке интелигенције, што у комбинацији са доминацијом великих технолошких компанија, ризикује "превише" кршења људских права ако регулатива настави да заостаје за технолошким напретком.

"Када моћни презиру владавину закона, штит закона слаби. Када моћна држава и сама буде изнад закона, издаја закона постаје одговор многих других", поручила је генерални секретар АИ Агнес Каламар.

"Извештај Амнести интернешенела приказује суморну слику алармантне репресије људских права и кршења правила, све усред продубљивања глобалне неједнакости, суперсила које се боре за превласт и ескалирајуће климатске кризе", закључила је она.

image
VV inauguration
banner