Свет

Кинеска сонда слетела на даљу страну Месеца (ВИДЕО)

Задатак сонде је прикупљање и враћање на Земљу узорака са даље стране Месеца, што је први такав подухват у историји човечанства

Кинеска сонда "Chang'e-6" слетела је на даљу страну Месеца, где ће прикупити узорке први пут у историји човечанства, саопштила је Кинеска национална свемирска агенција (ЦНСА).

Сонда је полетела ка Месецу 3. маја, а слетела је данас у 6.23 сати по пекиншком времену, преноси Синхуа.

Током слетања је коришћен аутономни визуелни систем за избегавање препрека који уз помоћ камере бира релативно сигурну зону за слетање, на основу светлости и таме на површини Месеца.

Сонда је затим лебдела на 100 метара од Месеца, бирајући коначно место за слетање користећи 3Д скенер.
Када је коначно изабрано место за слетање, мотор сонде је искључен и она се спустила слободним падом, заштићена сигурносним јастуком.

Задатак сонде је прикупљање и враћање на Земљу узорака са даље стране Месеца, што је први такав подухват у историји човечанства.

Експерт Кинеске корпорације за ваздухопловну науку и технологију Хуанг Хао објаснио је да је за ову мисију изабран кратер на Месецу под називом "Аполо бејзин", због погодних услова за комуникацију и телеметрију, као и због своје релативно равне површине.

Површина даље стране Месеца је, иначе, грубља од ближе.

Хуанг је навео да сонда поседује више сензора, укључујући микроталасни, ласерски и оптичи сензор који могу да мере раздаљину и брзину, али и да детектују препреке на површини Месеца.

Прикупљање узорака са Месеца трајаће два дана, како са површине, тако и копањем потповршинских материјала.

Пошто је управљање сондом отежано због слабог сигнала на даљој страни Месеца, операција ће ефективно трајати 14 сати, а сонда има могућност да неке одлуке доноси самостално, без инструкција људи.

image