Свет

Индијска свемирска сонда успешно слетела на Месец (ВИДЕО)

Спуштањем сонде "Викрам" на јужни пол Месеца, Индија је постала четврта земља која је постигла контролисано слетање на природни сателит Земље, али и прва која је то учинила на његовом јужном полу
Индијска свемирска сонда успешно слетела на Месец (ВИДЕО)© Танјуг/AP Photo/Ajit Solanki

Индијска свемиркса летелица "Чандријан 3" спустила је сонду "Викрам" на јужни пол Месеца, јавила је Индијска организација за истраживање свемира (ИСРО).

Ова земља је тако постала четврта у историји која је постигла контролисано слетање на Месец, поред Русије, САД и Кине, али и прва која би то учинила на јужном полу овог небеског тела.EditDelete

Претходни покушај индијског свемирског програма да пошаље летелицу на Месец догодио се 2019. године и завршио се неуспешно.

Слетање индијске летелице догађа се свега неколико дана након што се руска летелица "Луна 25" срушила на површину Месеца пошто није успела да угаси моторе на време и скренула са своје орбите.

Дан пре слетања, председник ИСРО-а и секретар Одељења за свемир С. Соманат обавестио је министра за науку и технологију Џитендру Синга о статусу "Чандријана 3" и рекао да сви системи функционишу савршено и да се у среду не очекују непредвиђене околности.

Како је почело одбројавање за мисију, Индијци широм земље окупили су се у храмовима, џамијама и црквама како би се молили за њен успех, а исто се могло приметити и у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

Припадници индијско-америчке дијаспоре су током молитви у храму Ом Шри Саи Балаџи и у културном центру у Монроу, Њу Џерзи, поручили су да је ово тренутак поноса за читаву индијску заједницу.

Широм индијских савезних држава, укључујући Утар Прадеш, Гуџарат и Западни Бенгал, школе и друштвени центри су у обавези да приреде посебне пројекције слетања "Чандрајана 3" које се преноси уживо.

image