Свет

Хондурас прогласио ванредно стање због денга грознице

Министарство здравља је пријавило је 23.037 случајева сумње на денга грозницу у првих 20 недеља ове године
Хондурас прогласио ванредно стање због денга грозницеwww.globallookpress.com © Xinhua/Wang Tiancong)

Хондурас је прогласио ванредно стање након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице, саопштило је Министарство здравља те земље.

Влада Хондураса је наложила здравственим званичницима да предузму све неопходне мере, укључујући превенцију и идентификацију средстава за управљање епидемијом, преноси Си-Ен-Ен.

"Хондурас је ушао у зону епидемије због пораста случајева у свим деловима земље, као и због броја примљених пацијената у све болнице у земљи због ове болести", навело је Министарство здравља Хондураса.

Министарство је пријавило је 23.037 случајева сумње на денга грозницу у првих 20 недеља ове године.

Број случајева денга грознице премашује 5,2 милиона у Америци, саопштила је Панамеричка здравствена организација (ПАХО), специјализована агенција Уједињених нација задужена за међународну здравствену сарадњу у Америци.

Читав регион је већ пријавио више од 8,65 милиона случајева у првих пет месеци ове године, док је у целој 2023. години пријављено више од 4,5 милиона случајева.

Само у Бразилу регистровано је 7,2 милиона случајева, док Централна Америка и Кариби почињу да улазе у врхунац сезоне денга грознице, према подацима ПАХО.

ПАХО и Светска здравствена организација препоручују да земље у тим областима усвоје неопходне мере за припрему одговора на пораст броја случајева денга грознице, укључујући организацију здравствених услуга како би се обезбедило адекватно клиничко управљање и превенција компликација.

Денга је вирус који преносе комарци, углавном врста "аедес аегипти".
Изазива симптоме сличне грипу и може довести до смрти у екстремним случајевима.

image