Свет

Кина демантује "Фајненшел тајмс": С Русијом само продубљујемо сарадњу, неспоразуми не постоје

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг реаговао је на медијске извештаје да су преговори "Русије и Кине о пројекту "Снага Сибира 2" наишли на потешкоће
Кина демантује "Фајненшел тајмс": С Русијом само продубљујемо сарадњу, неспоразуми не постојеwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Кина је спремна да продуби свеобухватну обострано корисну сарадњу са Русијом, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, коментаришући медијске извештаје да су преговори "Русије и Кине о пројекту 'Снага Сибира 2' наишли на потешкоће".

Раније је "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе, известио да су преговори између Кине и Русије о гасоводу "Снага Сибира 2" "заустављени због неслагања између страна по питању трошкова и обима снабдевања".

"Спремни смо да радимо са Русијом на примени важног консензуса који су постигли шефови две државе. Осим тога, стално продубљујемо свеобухватну обострано корисну сарадњу двеју земаља", казао је Мао Нинг данас на брифингу.

Он је нагласио да је тражење додирних тачака интереса две земље, продубљивање интеграције интереса и постизање заједничког успеха заправо консензус шефова две државе.

Претходно је руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре током посете Кини рекао да су Русија и Кина потврдиле интересовање за примену пројекта гасовода "Снага Сибира 2".

Русија тренутно испоручује гас Кини преко гасовода "Снага Сибира", деонице такозване Источне руте, у оквиру билатералног 30-годишњег споразума. Испоруке су почеле 2019. године, а очекује се да ће гасовод до 2025. достићи свој пуни оперативни капацитет од 38 милијарди кубних метара природног гаса годишње.

"Гаспром" такође процењује могућност испоруке гаса Кини преко гасовода "Снага Сибира 2" кроз Монголију. Очекује се да ће тај гасовод омогућити испоруку до 50 милијарди кубних метара гаса годишње, а његова изградња би требало да почне до краја ове године.

image