Свет

Живот и прикљученија Хантера Бајдена: Волимо нашег сина и поносни смо на човека какав је данас

Пред федералним судом у Делаверу почело је суђење проблематичном сину америчког председника
Живот и прикљученија Хантера Бајдена: Волимо нашег сина и поносни смо на човека какав је данасGetty © Anna Moneymaker / Staff

Суђење Хантеру Бајдену под оптужбом да је лагао о својој употреби дроге на обрасцима за пријаву када је купио пиштољ 2018. почиње данас у Делаверу избором пороте.

Случај би могао да буде потенцијални проблем за његовог оца, америчког председника Џозефа Бајдена који тражи реизбор, нарочито после политичког лова на вештице који је Бајденово министарство правде покренуло на његовог ривала Доналда Трампа.

Уочи почетка суђења, Џозеф Бајден (81) је издао саопштење у ком наводи да "безгранично воли свог сина, има поверење у њега и поштује његову снагу".

Бајден је навео да као председник неће коментарисати суђење, али да "као тата" безгранично воли свог сина.

"Ја сам председник, али сам и тата. Џил и ја волимо нашег сина и поносни смо на човека какав је данас", навео је Бајден у саопштењу.

"Хантрова отпорност у суочавању са недаћама и снага коју је унео у свој опоравак нас инспиришу. Наша породица је заједно прошла кроз много тога, а Џил и ја ћемо наставити да будемо ту за Хантера и нашу породицу, да их волимо и подржавамо", поручио је тата Бајден – исти онај који је положио заклетву за сенатора у болници у Вилмингтону 1972, неколико дана после саобраћајне несреће у којој су му погинуле жена и ћерка, а синови Бо и Хантер повређени.

Као морална подршка проблематичном Хантеру Бајдену (53), суђењу присуствују и прва дама Џил Бајден и његова сестра Ешли Бајден – која је у дневнику, чија је аутентичност потврђена, писала о томе како се као дете туширала са оцем.

Ако буде осуђен, Хантер Бајден могао би да добије максималну казну од 25 година затвора, мада нико не очекује да ће до тога доћи, бар не у случају погрешно испуњеног формулара за оружје.

Отац петоро деце са дипломом Јејла признао је да се деценијама борио са зависношћу од крека и алкохола, а његови пословни подухвати у иностранству (Украјини) довели су његовог оца у незгодну ситуацију.

Хантер Бајден је друго дете Џозефа Бајдена и његове прве супруге Нилије Хантер Бајден. Хантеров старији брат Бо рођен је 1969, а сестра Наоми 1971. године.

Крајем 1972. године његова мајка и сестра гину у саобраћајној несрећи, док су он и његов брат тешко повређени. Док су се опорављали, њихов отац је положио заклетву за сенатора у њиховој болничкој соби.

Бајден се средином 1993. године жени Кетлин Буле, дипломира право на Јејлу и почетком 2000-их ради у лобистичкој фирми и почиње неконтролисано да пије.

Након што је одустао од лобирања у Вашингтону, Хантер са још двојицом колега отвара инвестициону компанију БХР у Шангају. Фирма је помагала у финансирању аустралијске компаније за ископавање угља коју је контролисала кинеска компанија и помогла је подружници кинеског одбрамбеног конгломерата у куповини произвођача ауто делова из Мичигена.

Бајдена 2014. отпуштају из резервног корпуса Морнарице након што је био позитиван на кокаин.

У априлу 2014. Хантер се придружује одбору Бурисме, украјинске енергетске компаније која је била под истрагом за корупцију у време када је Џозеф Бајден био потпредседник и задужен за политику Беле куће према Украјини. Хантер Бајден је зарадио више од 800.000 долара у 2013. и више од 1,2 милиона долара у 2014.

Бо Бајден, бивши државни тужилац Делавера, умире од рака мозга у 46. години. Хантер се поново враћа алкохолу и креку и убрзо се разводи од Булеове са којом има троје деце.

Убрзо потом, медији преносе да је Хантер Бајден у вези са братовљевом удовицом Хали Бајден.

У августу 2018. егзотична плесачица Ланден Робертс рађа ванбрачну ћерку Хантера Бајдена. Сам Бајден је признао у својим мемоарима да се уопште не сећа сусрета са Робертсовом, као и да је у том периоду имао много сусрета за "професионалкама".

После вишегодишњих правних натезања, ДНК анализа је потврдила да је Хантер Бајден отац и наложено му је да плаћа алиментацију. Ћерку, упркос свему, не признаје. Као ни његов отац унуку.

Бајден у октобру 2018. купује револвер у Вилмингтону и у формулару не наводи да је наркоман.

У априлу 2019. односи на поправку лаптоп са "узнемирујућим" и "срамотним" садржајем. Владних продавнице копира садржај лаптопа и обавештава ФБИ.

Бајден се у мају 2019. жени Мелисом Коен, свега шест дана пошто су се упознали.

У октобру 2019. Хантер Бајден најављује да напушта одбор БХР-а како би поштедео свог оца критика због његових сумњивих пословања у иностранству.

Пред крај председничке кампање, Џо Бајден лаже да му син није зарадио ништа у Кини и да је Трамп једини који је зарадио новац у Кини.

У децембру 2020. Хантер Бајден саопштава да је под истрагом Министарства правде, која је покренута 2018. године, због прања новца и кршења пореских закона.

У јуну 2023. Бајден признаје кривицу да није на време платио порез 2017. и 2018. и пристаје на нагодбу у случају куповине пиштоља.

Бивши сарадник Хантера Бајдена рекао је у саслушању пред Конгресом да је председник САД више од десет година био у контакту са синовљевим међународним пословним партнерима. Демократе, пак, тврде да Бајден старији није био упознат са пословањима свог сина и да је Хантер био тај који је "трговао утицајем" свог оца.

У јулу 2023. нагодба око оптужби за порез и оружје је одложена и месец дана касније постаје јасно да ће случајеви изаћи пред суд.

У септембру 2023. савезни тужиоци терете Хантера Бајдена да је лагао о употреби дроге када је купио пиштољ. Максимална казна је четврт века иза решетака.

У децембру прошле године, федералне власти оптужиле су Хантера Бајдена за утају пореза на више од милион долара прихода од страних предузећа. Ако буде проглашен кривим, могао би да се суочи са максимално 17 година затвора.

Тајминг суђења је несрећан за демократе, који покушавају да истакну да је Трамп једини председник САД који је постао "злочинац", за разлику од њиховог кандидата, "породичног човека" Бајдена.

Међутим, суђење би могло да изнесе у јавност потенцијално много прљавог веша породице Бајден, нарочито јер се очекује сведочење Хантерове бивше жене Кетрин Буле и удовице Боа Бајдена са којом је био у вези када је купио пиштољ 2018.

image