Свет

Француски премијер: Не планирамо да шаљемо војску у Украјину

Од почетка сукоба, Француска је учествовала у обуци украјинске војске, посебно на својој територији, као и на територији неких њених суседа, рекао је Габријел Атал
Француски премијер: Не планирамо да шаљемо војску у Украјину© Chesnot/Getty Images

Француска не планира да шаље своју војску у Украјину, изјавио је данас премијер те земље Габријел Атал.

"Не постоје планови те врсте, а много смо разговарали о том питању", казао је Атал у интервјуу за ТВ канал "Франс 2", одговарајући на питање о могућем слању француских трупа у Украјину. 

Како је навео, од почетка сукоба Француска је учествовала у обуци украјинске војске, посебно на својој територији, као и на територији неких њених суседа.

"Француска је обучила око 10.000 украјинских војника, али никада их нисмо обучавали у Украјини", указао је.

Француски председник Емануел Макрон раније је рекао да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Руска Федерација пробије линије фронта и добије одговарајући захтев из Кијева.

Према његовим речима, "многе земље су се сложиле са приступом Француске о могућем слању трупа".

"Монд" пише да француске власти желе да створе коалицију земаља које су спремне да обучавају украјинске војнике на територији Украјине.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је, коментаришући ту информацију, нагласио је да су француски инструктори већ у Украјини, а да о томе постоји много конкретних чињеница.

Лавров је оценио да француски председник Емануел Макрон покушава да се промовише изјавама о могућности слања трупа у Украјину, јер су ствари унутар његове земље "неважне" и треба скренути пажњу са постојећих проблема.

image