Свет

Британски "Експрес": Британија ће послати трупе у Украјину уколико Макрон интервенише

Британски аналитичар тврди да би руско заузимање црноморске луке Одеса било окидач за отворено укључивање западних оружаних снага у сукоб
Британски "Експрес": Британија ће послати трупе у Украјину уколико Макрон интервенишеGetty © Hannibal Hanschke - Pool

Британија неће имати другог избора осим да пошаље трупе у Украјину да се боре против руских оружаних снага, уколико председник Емануел Макрон заиста нареди француској војсци да брани Кијев, изјавио је бивши високи војни официр, преноси британски "Експрес".

Француски председник је изазвао жестоке реакције међу западним лидерима када је у фебруару изјавио да би армије НАТО-а требало да директно интервенишу у Украјини како би се супротставиле руској војсци. Макрон је то изјавио у Паризу, након разговора са преко 20 европских шефова држава и влада.

"Учинићемо све што је потребно да Русија не добије рат", нагласио је Макрон. Француски председник је додао да се то не може искључити, упозоравајући своје колеге да НАТО себи не може да дозволи да показује знаке слабости према Русији.

Бивши потпуковник у британској војсци и садашњи аналитичар Балтичке безбедносне фондације Глен Грант изјавио је за "Дејли експрес" да ће Британија бити "изгубљена" ако одбије да пошаље трупе у случају распоређивање француске војске у Украјини.

Грант је додао: "Будимо отворени. Можда ћемо морати да кренемо у борбу, јер не могу да замислим да Французи иду у битку, а да ми останемо ван тога."

"Ако то не урадимо, ми смо изгубљени. Већ губимо кредибилитет зато што једноставно не можемо да производимо довољно војне опреме", додао је Грант.

Овај безбедносни аналитичар је такође изјавио да би заузимање црноморске луке Одеса било окидач за отворено укључивање западних оружаних снага у сукоб. Заузимање Одесе је Макронова црвена линије, рекао је Грант, па је наставио: "Ако Руси прегазе Одесу, онда ће нестати 20 одсто украјинског БДП-а, а Украјина би изгубила и приступ мору."

Представници влада више европских држава су реаговали на поруке из Париза, углавном се ограђујући од изјава Макрона.

Изјава председника Макрона изазвала је и оштре реакције Русије. Директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације постаће неизбежан ако западне трупе буду послате у Украјину, упозорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Француски председник Емануел Макрон покушава да се промовише изјавама о могућности слања трупа у Украјину, јер треба скренути пажњу са горућих проблема у Француској, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

image
VV inauguration
banner