Свет

Макрон одолева притисцима: Нећу поднети оставку, без обзира на изборни резултат

Француски лидер је, одговарајући на питање да ли страхује да ће опозициони Национално окупљање, ако победи на парламентарним изборима, тражити његову оставку, поручио да "одбацује такву хипотезу"
Макрон одолева притисцима: Нећу поднети оставку, без обзира на изборни резултат© Alexey Furman/Getty Images

Француски председник Емануел Макрон рекао је да неће поднети оставку, "какви год били резултати" ванредних парламентарних избора.

Одговарајући на питање да ли страхује да ће опозициони Национално окупљање, ако победи на парламентарним изборима, тражити његову оставку, Макрон је рекао да "одбацује такву хипотезу". 

"'Национално окупљање' не може на свој начин да тумачи норме устава. Она су сасвим јасна, као и овлашћења председника, без обзира на исход. То је за мене непоколебљиво", рекао је француски лидер у интервјуу за "Фигаро".

Наиме, предстојећи избори биће дуел владајуће партије Препород и Националног митинга.

"Само ова два табора могу да победе. Ни републиканци ни социјалисти, уједињени у нову леву алијансу, не могу да очекују победу", нагласио је Макрон.

Он је додао да очекује победу "ширењем владајућег блока и давањем веће јасноће његовој политици, тако да намерава да пружи руку у наредних дана свима који су спремни да управљају државом и раде по смелом програму".

Француски радио Европа 1 претходно је јавио да председник Француске Емануел Макрон разговара са својим окружењем о могућности да поднесе оставку на место шефа државе ако десница победи на парламентарним изборима.

Макрон је 9. јуна одлучио да распусти Народну скупштину (доњи дом француског парламента) и одржи ванредне изборе у позадини пораза његових присталица на изборима за Европски парламент (14,6 одсто гласова).

То је упола мање од опозиционе десничарске странке Национални окупљање, коју је подржало 31,4 одсто бирачког тела.

image