Свет

Лидер француских Републиканаца објавио да жели савез са Марин ле Пен, колеге из странке га демантују

Одлука Ерика Сиотија да подржи савез са представницима деснице могла би да доведе до цепања његове партије
Лидер француских Републиканаца објавио да жели савез са Марин ле Пен, колеге из странке га демантујуGetty © Jean Catuffe

Лидер француске умерене деснице Ерик Сиоти је рекао да ће подржати савез са крајњом десницом на ванредним парламентарним изборима касније овог месеца, чиме је изненадио и противнике и чланове сопствене странке.

Његова најава, коју је Марин ле Пен поздравила као "храбар избор", је историјска за партију Републиканаца (ЛР), због којих се нашао на удару оптужби за издају од стране високих функционера сопствене партије.

Сиоти је бранио своју одлуку да удружи снаге са Националним окупљањем (РН) Марин ле Пен, рекавши да је ЛР, која је заузела пето место недавно одржаним европским изборима, преслаб да испрати "претњу нацији" која долази од левичарских и центристичких ривала.

Те странке би могле да номинују заједничке кандидате или у најмању руку да постигну споразум о ненападању на изборима које је француски председник Емануел Макрон расписао након лошег резултата његове партије на евроспким изборима.

"Верујем да земља никада није била толико десно оријентисана. Она очекује десницу, очекује десничарску акцију", рекао је он.

Сиоти је рекао да "његова политичка фамилија не може да настави да прави компромисе и подржава Макронову владу", додајући да је "неопходна нова већина у парламенту".

Сиотијева одлука да удружи ЛР и РН изазвала је бурне реакције водећих републиканских министара и посланика и готово је сигурно да ће сломити конзервативну странку која је произвела четири од седам председника земље, укључујући Жака Ширака и Николу Саркозија, откако је Шарл де Гол напустио ту функцију године 1969. године, пише "Гардијан".

Министар унутрашњих послова Жерад Дарманен оптужио је Сиотија за "потписивање Минхенског споразума", алудирајући на договор о помирењу постигнутом 1938. између нацистичке Немачке, Велике Британије, Француске и Италије.

Сиотијеву одлуку су критиковали и министарка културе Рашида Дати, као и министар правде Ерик Дипон-Морети.

Гзавије Бертран, регионални председник ЛР у северној Француској, раније је осудио Сиотијев неуспех да чврсто одбије позив Ле Пенове на сарадњу.

"Дугујемо нашим бирачима истину", рекао је Бертран. "ДНК републиканске деснице никада нису екстреми, никада крајња десница, никада госпођа Ле Пен. Ако одређени [представници ЛР] желе да стану уз РН, требало би да кажу сада."

У уторак поподне, Марион Марешал је објавила да су преговори између ње, која представља десничарску странку Реконкет коју је основао Ерик Земур, и Националног окупљања пропали и да неће бити савеза.

"Упркос мојим покушајима да преговарам, дат је жалосни аргумент да они не желе никакво повезивање, директно или индиректно, са Ериком Земуром", написала је она у изјави.

image