Свет

Споразум владе и опозиције Венецуеле о изласку из кризе

Током разговора у Мексику, две стране издале су заједничко саопштење у којем траже да се милијарде долара замрзнутих у иностранству ослободе како би се помогло финансирање социјалних пројеката
Споразум владе и опозиције Венецуеле о изласку из кризеwww.globallookpress.com © © Kamila StepienLe Pictorium

Венецуеланска опозиција затражила је од владе председника Николаса Мадура да одреди датум за наставак политичких преговора у Мексику који би могли да ублаже дуготрајну политичку и економску кризу у том делу земље.

Влада Венецуеле и опозиција те земље потписале су данас прелиминарни споразум о проналажењу изласка из политичке кризе у тој земљи.

Током разговора у Мексику, две стране издале су заједничко саопштење у којем траже да се милијарде долара замрзнутих у иностранству ослободе како би се помогло у финансирању социјалних пројеката, преноси Танјуг извештај Би-Би-Си-ја.

После неколико неуспешних рунди преговора, влада и опозиција су уз помоћ Норвешке као посредника, саставиле споразум који ће осигурати прилив претходно замрзнутих средстава којим управљају УН у здравство, образовање и помоћ у храни.

САД поздравиле су овај споразум као ''корак у правом смеру'' и најавиле да ће нафтна компанија Шеврон моћи да настави са неким активностима у Венецуели, што ће укључити увоз сирове нафте у САД, преноси британски јавни сервис.

Критично питање око којег још не постоји договор су услови председничких избора 2024.
Председник Николас Мадуро преузео је власт 2013, а због његових обрачуна са опозицијом, САД увеле тој земљи санкције и признале победу опозиционог кандидата Хуана Гваида на председничким изборима 2019.

image