Свет

Породице на северу Газе преживљавају на сувом хлебу: Умиремо од глади, свет нас је заборавио

Килограм зелене паприке, која је пре рата коштала око долар, сада стаје скоро 90 долара
Породице на северу Газе преживљавају на сувом хлебу: Умиремо од глади, свет нас је заборавио© Jehad Alshrafi/Anadolu via Getty Images

Нa северу Појаса Газе, Палестинци су озбиљно погођени глађу, па услед акутне несташице поврћа, воћа и меса преживљавају само од хлеба.

Ројтерс пише да се намирнице које се могу наћи на пијаци продају по абнормално високим ценама, тако да килограм зелене паприке, која је пре рата коштала око долар, сада стаје скоро 90 долара.

"Умиремо од глади, свет нас је заборавио. Осим брашна, тј. хлеба, немамо ништа друго, једемо само хлеб", рекла је Ум Мохамед, мајка шесторо деце из града Газе.

Иако није напустила то подручје упркос томе што израелско бомбардовање траје дуже од осам месеци, она и њена породица су неколико пута напуштали свој дом и одлазили у склоништа у школама под покровитељством УН.

Крајем маја, израелска војска укинула је забрану продаје свеже хране Гази из Израела и окупиране Западне обале, подсетили су палестински званичници и међународни хуманитарни радници.

У северној Гази, након разарања које је узроковала израелска војска током недавне војне операције, погоршана је и криза с водом.

"Долазила сам неколико дана покушавајући да обезбедим воду, али нисам успела", рекла је једна старија жена.

Од 7. октобра најмање 37.266 људи убијено је, а 85.102 рањено у израелским војним нападима на Газу, а у протекла 24 сата убијена су 34 Палестинца, док је рањена 71 особа, саопштило је Министарство здравства.

image