Свет

Са оваквим пријатељима, непријатељи им не требају: САД траже од ЕУ да одложи закон о заштити шума

Забрана увоза робе, укључујући чоколаду и пелене, нашкодиће америчким произвођачима, жали се Бајденова администрација
Са оваквим пријатељима, непријатељи им не требају: САД траже од ЕУ да одложи закон о заштити шумаGetty © Schon

Сједињене Државе затражиле су од Европске уније да одложи забрану увоза какаоа, дрвета и санитарних производа који су потенцијално повезани са крчењем шума, тврдећи да то штети америчким произвођачима.

Захтев упућен у писму Европској комисији послат је седам месеци пре планираног спровођења забране, наводи "Фајненшел тајмс". 

Закон би обавезао трговце да доставе документацију која показује да је увезена роба – од чоколаде и намештаја до сточних производа – направљена без уништавања шума.

Амерички званичници за трговину и пољопривреду рекли су да европски закон о заштити шума представља "критичан изазов" за америчке произвођаче.

"Због тога апелујемо на Европску комисију да одложи примену ове уредбе и накнадну примену казни док се ови значајни изазови не реше", наводи се у писму.

Сектори на које регулатива највише утиче у САД, другом по величини увозном партнеру ЕУ, су дрвна, папирна и индустрија целулозе. ЕУ је увезла америчке "шумске производе" у вредности од око 3,5 милијарди долара 2022. године, према подацима америчке Комисије за међународну трговину.

Закон захтева доказе да производи потичу из земље са које након 2020. нису раскрчене шуме, укључујући изјаву са подацима о геолокацији. Али Америчко удружење за шуму и папир саопштило је да је "немогуће" да се повинује јер се папир и целулоза праве од остатака из пилана и шумских остатака помешаних из различитих извора.

Комисија је саопштила да су примили писмо и да ће одговорити на њега.

image