Економија

Званичници ЕУ предлажу жалбу на амерички Закон о инфлацији

Подношење жалбе Светској трговинској организацији послало би поруку да је амерички закон неусклађен са принципима ове организације, каже председник Одбора за трговину ЕУ
Званичници ЕУ предлажу жалбу на амерички Закон о инфлацији© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска унија требало би да поднесе жалбу пред Светском трговинском организацијом (СТО) у наредних неколико месеци у вези са америчким Законом о инфлацији који предвиђа значајне субвенције за "зелену индустрију".

Предлог се могао чути од председника Одбора за трговину Европске уније Бернда Лангеа, а пренео је Ројтерс.

Чланице ЕУ забринуте су да би амерички закон, који предвиђа 430 милијарди долара помоћи домаћој индустрији, односно значајне пореске олакшице, могао да угрози европску аутомобилску индустрију и производњу електричних аутомобила.

Констатује се да су се САД и ЕУ до сада држале опрезно, покушавајући да нађу заједнички језик, а прошле недеље послата је порука јавности да ће покушати да нађу обострано прихватљиво решење за забринутост европског блока држава у вези са америчким Законом о смањењу инфлације.

Званичници обе стране требало би да питања и недоумице разматрају на састанку следеће недеље, али председник Одбора за трговину ЕУ, каже да више не очекује решење кроз преговоре јер само мање измене могу да буду договорене кроз разговоре.

"Мислим да ће суштински мало тога бити измењено јер је закон већ усвојен", рекао је Ланге, којег цитира "Функе медија груп".

Он сматра да би подношење жалбе Светској трговинској организацији послало поруку да је амерички закон неусклађен са принципима СТО.

image