Русија

Захарова поручила Европи: У трговинском рату са САД, ви сте свакако губитник

Портпарол руског Министарства спољних послова поручила да Вашингтон побеђује зато што су у Бриселу и другим европским престоницама наивно веровали својим америчким партнерима у њихов фер плеј игри
Захарова поручила Европи: У трговинском рату са САД, ви сте свакако губитникwww.globallookpress.com © MFA Russia Press Service

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да су припреме за трговински рат између САД и ЕУ ушле у завршну фазу, о чему се све више пише у европској штампи. 

"Француска, Немачка, Шведска већ на званичном нивоу отворено изјављују да Американци не играју по правилима. А разлог за све је 'зелена агенда'. САД су, након доласка демократа на власт, 'зелену агенду' учиниле једном од кључних тема у својој дипломатији. Европљани су свог савезника тада подржали и почели још активније да улажу у скупе и не увек економски исплативе технологије: електрична возила, ветрењаче…", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је подсетила да је након "избијања кризе коју је НАТО изазвао у Украјини, а која је за собом повукла поскупљења енергената, да су САД убедиле ЕУ да уведе санкције Русији, укљчујући сектор енергетике".

"Цене топлотне и електричне енергије у Европи су скочиле, привреда ЕУ почела је да пуца по шавовима, пре свега у земљама са моћном индустријом, у Немачкој, Француској, Шведској и другим државама. Управо у овом тренутку, САД доносе Закон о смањењу инфлације, који укључује субвенције од више милијарди долара и државну подршку за зелене пројекте и технологије, укључујући електрична возила", рекла је Захарова.

Према њенима речима, "Вашингтон заправо спонзорише нову грану ауто индустрије о јавном трошку коју Европљани не могу да прате јер већ лоше стоје у привреди".

"Као резултат, долази до вештачке прерасподеле тржишта у корист америчке ауто индустрије. Релевантни сектори привреде ЕУ, који су зависни од овог производног ланца, настављају да падају наниже. ЕУ је губитник. Вашингтон побеђује у овом трговинском рату са Европљанима пре него што је и почео, једноставно зато што су у Бриселу и другим европским престоницама наивно веровали својим америчким партнерима у њихов фер плеј игри", истакла је она.

Захарова је оценила да "безусловна вера Старог света у пристојност Новог изненађује не својом наивношћу, већ колико се ефикасно користи, јер су САД довеле своје партнере у замку спретно манипулишући еколошком агендом".

"Постоји ли други начин? Да. На пример, Кина већ дуже време посматра америчку манипулацију и одлично разуме колико вреде речи и уверавања Вашингтона, па зато одлучно пружа отпор. Али оно што највише изненађује у овој највећој државној превари до сада у 21. веку је то што се, упркос свим гласним згражавањима министара ЕУ, заправо ништа не ради", рекла је она.

"Постоје сумње да су се и Олаф Шолц и Емануел Макрон, па чак и шведски краљ Карл XVI Густав, интерно помирили са идејом да ће њихови наследници путовати европским аутопутевима у возилима на којима ће са поносом писати МЕЈД ИН УСА", додала је Захарова.

image