Свет

"Епидемија" крека у Швајцарској: Власти разматрају преписивање кокаина у лечењу зависника

Није у плану да се почне са једноставним дељењем кокаина у великим количинама
"Епидемија" крека у Швајцарској: Власти разматрају преписивање кокаина у лечењу зависникаGetty

Швајцарска разматра увођење експерименталног програма за дистрибуцију кокаина на рецепт корисницима дрога, како би им помогло да се изборе са зависношћу од крека.

Док су ту меру већ неко време заговарали хуманитарци и стручњаци, сада је разматра и швајцарска Савезна комисија за болести зависности и превенцију незаразних болести (ЕКСН).

"Људи који конзумирају крек неколико пута дневно бивају ухваћени у зачарани круг набавке и потрошње", рекао је потпредседник ЕКСН-а Кристијан Шнајдер за јавни сервис СРФ у уторак.

"Ми сугеришемо како би кокаин могао да се даје корисницима крека који су веома зависни да би могли да прекину зачарани круг и да се опораве", наглашава он.

Комисија сада разматра формирање посебних тимова за посете зависницима од крека и пружање медицинске и психотерапијске помоћи.

Шнајдер упозорава да није у плану да се почне са једноставним дељењем кокаина у великим количинама.

Мађутим, неки медицински стручњаци веома су критични према тој идеји, тврдећи да не постоји чврста научна истраживања која би оправдала такав програм.

Женева је прва погођена таласом крека, а проблем се касније проширио на неколико других великих градова, укључујући Базел, Цирих и Лозану.

Ситни улични дилери афричког порекла који у ту земљу у великом броју стижу из Француске, наводно су већином допринели текућој "епидемији" крека.

image