Свет

ЕУ закон о дефорестацији може погоршати проблеме блока с кокаином, упозоравају дипломате

Мали пољопривредници који неће бити у стању да докажу да њихова роба не потиче са раскрченог земљишта, или они који то неће моћи да приуште, могли би само поново да се окрену узгајању коке, упозоравају јужноамеричке дипломате
ЕУ закон о дефорестацији може погоршати проблеме блока с кокаином, упозоравају дипломатеGetty © Radoslaw Czajkowski/picture alliance via Getty Images

Јужноамеричке дипломате упозоравају да би европски закони за сузбијање дефорестације могли да приморају сиромашније пољопривреднике да прибегну незаконитом узгајању коке. 

ЕУ Уредба о дефорестацији треба да ступи на снагу 1. јануара наредне године, и подразумева да пољопривредници који обрађују земљиште на ком су претходно биле шуме губе приступ тржишту блока. Уредба такође подразумева да произвођачи који хоће да добију приступ ЕУ тржишту морају доказати да не експлоатишу раскрчено земљиште, пише "Политико".

Међутим, перуанске и колумбијске дипломате тврде да ће то наштетити програмима замене усева у њиховим земљама, који одвикавају сељаке од гајења листа коке.

"Велики број малих произвођача су раније били произвођачи листова коке", рекао је Луис Чавес Басагоитија, амбасадор Перуа у ЕУ за овај лист и додао да, ако Перу буде имао "потешкоћа са продајом какаа или кафе у Европи, не можемо искључити да ће ти мали произвођачи поново прећи на листове коке".

"Политико" наводи да трговци дрогом коку прерађују у кокаин и отпремају га највећим делом у Европу, где власти заплењују рекордне количине наркотика у лукама попут Антверпена, Ротердама и Хамбурга. Пораст понуде ове дроге у протеклим годинама је такође изазвао пораст броја убистава, усред сукоба криминалних организација које настоје да остваре контролу над малопродајним тржиштем.

"Ово је последица уредбе за коју мислим да није узета у обзир", каже Чавес Басагоитиа.

Ово би могло да се оствари на два начина, сматра он. Уредба захтева од европских компанија да докажу да њихова роба није узгајана на земљишту раскрченом након 2020. године, а те компаније би овај задатак могле да пребаце на мале пољопривреднике који или неће моћи да приуште, или неће имати прилику да то докажу, након чега би се вратили на нелегалну економију.

Са друге стране, постоје и пољопривредници који гаје усеве на земљи која је са разлогом раскрчена. 

Војске Перуа и Колумбије већ дуго уништавају усеве коке прскањем глифосата из ваздуха, због чега су се узгајивачи коке преселили дубље у џунглу.

Амбасадор Колумбије у ЕУ, Хорхе Рохас Родригез каже да ЕУ неће увозити кафу која се производи тамо "јер постоји проблем крчења шума".

"Ми то признајемо, али се против тога и боримо. Али, ако не увозите кафу, имаћемо више нелегалне економије и трговине дрогом", рекао је он за "Политико".

image
VV inauguration
banner