Свет

Ако их не можеш победити, придружи им се? Градоначелница Амстердама тражи легализацију кокаина

Дошло је време да признамо да стотине година обесхрабривања и репресије нису постигле много, оценила је градоначелница
Ако их не можеш победити, придружи им се? Градоначелница Амстердама тражи легализацију кокаинаGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Градоначелница Амстердама Фемке Халсема позвала је на регулацију продаје и употребе кокаина како би се поткопала економија криминалних банди за које је рекла да остварују "милијарде" профита.

"Мислим да је дошло време да признамо да стотине година обесхрабривања и репресије нису постигле много", рекла је градоначелница. "Очигледно, људи имају потребу за стимулансима. За то постоји тржиште", рекла је она локалним медијима.

Заплена кокаина у Холандији порасла је прошле године, а царинске власти су заплениле скоро 60 метричких тона кокаина 2023. године, у односу на 51 тону у 2022. Највеће количине пронађене су у лукама Ротердам и Влисинген, а шверц је повећа и на аеродромима, показују подаци холандских власти.

Земља је у децембру покренула прву фазу свог пројекта законског регулисања узгоја канабиса. Рат против дроге је "само добра вест за организовани криминал", рекла је Халсема за "Блумберг" 2022.

Халсема је, иначе, позната по томе да је предводила кампању обесхрабривања туриста, махом из Британије, да долазе у Амстердам како би уживали у легалном конзумирању марихуане.

image