Свет

Прва дама Француске је први господин? Почиње суђење за клевету Брижит Макрон

Суд је одбио као неосноване случајеве за нарушавање приватности и имиџа, док се на суђење за клевету чека од почетка године
Прва дама Француске је први господин? Почиње суђење за клевету Брижит МакронGetty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

Две жене оптужене су за клевету након што су тврдиле да је супруга француског председника Емауела Макрона, Брижит, заправо мушкарац по имену Жан-Мишел.

Како преноси "Франс24", Амандин Рој, самопроглашени духовни медијум, саслушана је у париском суду, док се другооптужена, независна новинарка Наташа Реј, није појавила пред судом због наводне болести.

Новинарка је, заједно са медијумом, на свом јутјуб каналу изнела теорију да је Брижит Макрон заправо трансродни идентитет њеног брата Жан-Мишела Троњеа. 

Брижит Макрон је поднела тужбу 2022. након што је видео објављен и постао виралан, оптужујући две жене за клевету и нарушавање имиџа али и кршења права на приватност ње и њеног брата. Судија је закључио да нема случаја када је реч о нарушавању приватности и имиџа, док је случај за клевету је био на чекању од јануара 2022.

Адвокат Брижит Макрон, Жан Еночи, тражи 10.000 евра на име обештећења и за прву даму и за њеног брата, наводи "Франс24".

Ни председник Макрон ни његова супруга нису били присутни на поступку, навела је мрежа.

Прва дама Француске рођена је Брижит Мари-Клод Троње у породици произвођача чоколаде из Амијена. Удала се за банкара Андре-Луја Озијера 1974. године, а пар је имао троје деце.

Упознала је Емануела Макрона када је он имао 15 година а она предавала књижевност у језуитској средњој школи у свом родном граду. Развела се од Озијера 2006. и удала се за Макрона – 24 године млађег од ње – 2007.

image