Свет

Брижит Макрон предлагала да се Нотр Даму дода "фалус са златним тестисима"

Јелисејска палата желела да се познатој катедрали, која је тешко оштећена у пожару пре скоро четири године, да "модернистички печат"
Брижит Макрон предлагала да се Нотр Даму дода "фалус са златним тестисима"Getty © Veronique de Viguerie

Када је француска влада разматрала је модернизацију познате париске катедрале Нотр Дам, која је оштећена у пожару пре скоро четири године, супруга француског председника Емануела Макрона, Брижит, наводно је предложила да се црквени торањ реконструише и облику мушког полног органа.

Идеја да се тој катедрали да "модернистички печат" дошла је са самог врха, из Јелисејске палате, написала се у својој аутобиографији некадашња француска министарка културе Розелин Башло, која је ту функцију обављала од 2020. до 2022. године.

Башло, која се највероватније залагала за верну реконструкцију катедрале Нотр Дам, успротивила се тој иницијативи, али је прави шок доживела када је чула идеју прве даме Брижит Макрон. Наиме, супруга француског председника је предложила дизајн који укључује "нешто што изгледа као фалус, на чијем дну се налазе златни тестиси", написала је Башло а преноси "Тајмс".

Значајан део француског архитектонског естаблишмента противи се очувању традиционалних стилова, сматрајући их застарелим, и залаже се за "савременији" приступ обнови историјских грађевина, укључујући ту и Нотр Дам, која подигнута пре скоро 800 година.

Архитекте су предложиле да се катедрали током реконструкције додају "модерни" детаљи попут стакленог крова, челичног торња, па чак и минарета, како би се "одала почаст муслиманским Алжирцима" који живе у Француској.

Чак је и наводно конзервативни британски лист "Телеграф" објавио чланак у ком пише да би било "апсурдно реконструисати тешко оштећену катедралу Нотр Дам тако да буде лоша копија оригинала", додајући да би било боље окренути се "смелој и бескомпромисној модерности".

Француска влада је у први мах заузела сличан став, међутим, под притиском јавности и услед лобирања појединих функционера попут бивше министарке Башло, одлучено је да ће екстеријер познате катедрале ипак бити реконструисан верно, како би се очувао њен оригинални изглед.

image