Свет

Италијански портал: Г7 не може да заустави раст БРИКС-а

За разлику од Г7, групе која истрајава у хладноратовском менталитету, БРИКС отвара нову еру сарадње за све земље Глобалног југа и гради праведнији свет мултиполарности
Италијански портал: Г7 не може да заустави раст БРИКС-а© © Maxim Bogodvid/RIA Novosti

Г7 је група губитника европских избора – као што се показало у случају Макрона, Шолца и Мелонијеве – док БРИКС тражи сарадњу и гради мултиполарни свет, пише италијански сајт "Електомагацине".

Последњем састанку земаља БРИКС-а, који је одржан 10. јуна у руском Нижњем Новгороду, присуствовало је чак 12 земаља у развоју, и то Лаос, Вијетнам, Тајланд, Бангладеш, Шри Ланка, Казахстан, Турска, Мауританија, Куба, Венецуела и Бархеин.

БРИКС, коме су се недавно прикључиле Етиопија, Египат, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, сада са интересовањем посматра и Турска, која је затражила подршку од бразилског председника Луле.

Како је рекао кинески министар спољних послова Ванг Ји, БРИКС је управо отворио ново поглавље за Глобални југ: "Током протекле године, БРИКС је напредовао великом брзином. Уложили смо пионирске напоре и проширили механизме БРИКС-а, отварајући ново поглавље Глобалног југа. После проширења, земље БРИКС-а представљају скоро половину светске популације и петину светске трговине, а њихов укупни економски учинак премашио је онај Г7."

Али, не само то, додаје италијански портал. БРИКС убрзава процес изградње мултиполарног света и праведнијег међународног поретка.

Циљеви БРИКС-а су сада постали сасвим јасни: побољшати глобално управљање, дати глас земљама у развоју и промовисати мирно решавање међународних спорова. А ту је и борба против међународног тероризма и промовисање сајбер безбедности. Потребно је и да заједнички управљамо процесима везаним за вештачку интелигенцију, како она не би пала у погрешне руке, од чега би имало штете читаво човечанство.

Тако треба да се ради, уместо сталног увођења нових и нових санкција, као што то чини Запад (Г7), од чега на крају имају штете све економије света. Можда Немачка то почиње да схвата. Сваку прилику треба користити за дијалог. Запад је до сада хушкао на рат и изазивао ратове широм света.

Мир је увек исправна ствар, а може се постићи разумевањем мотивације свих заинтересованих страна. Неопходно је да превазиђемо хладноратовски менталитет, који на прилично глуп, неодговоран и детињаст начин промовишу САД и ЕУ.

То значи изградњу праведнијег и праведнијег света. Нажалост, они који то не разумеју, закључује италијански портал, веома су глупи, кратковиди и уопште не познају историју.

image