Русија

Лавров сумирао резултате савета министара БРИКС-а: Треба нам реформа глобалног управљања

Делегације које су присуствовале савету су осудиле деструктиван карактер трговинског протекционизма САД и савезних држава, навео је шеф руске дипломатије
Лавров сумирао резултате савета министара БРИКС-а: Треба нам реформа глобалног управљања© РТ Балкан

Потребна је реформа постојећег система управљања с повећањем улоге земаља Глобалног југа, поручио је шеф руске дипломатије на конференцији за медије, након савета министара земаља чланица БРИКС-а и земаља Глобалног југа и истока који је одржан у Нижњем Новгороду.

Према његовим речима, поред десет чланица БРИКС-а, састанцима је присуствовало још 12 представника држава глобалне већине, међу којима је су земље Азије, Африке, Латинске Америке.

Било је речи о изазовима који стоје пред свим држава, о актуелној међународној ситуацији, улози држава светке већине у формирању новог светског поретка, навео је руски министар.

"Све делегације су показале потребу да се реформише постојећи систем глобалног управљања, с акцентом на повећање улоге земаља Глобалног југа", рекао је Лавров.

Делегације које су присуствовале савету су осудиле деструктиван карактер трговинског протекционизма САД и савезних држава, навео је шеф руске дипломатије.

Ниједна држава није подржала подршку коју Запад пружа Кијеву, како би наставио да води рат против Москве који је припреман дужи низ година и има за циљ да порази Русију на бојном пољу, навео је руски министар.

БРИКС надмашио Групу 7

БРИКС обухвата више од трећине света, 45 посто насељења земље, а према бруто домаћем производу је већ превазишао Г7, навео је руски министар спољних послова.

"Прошле године, када је БРИКС бројао свега пет чланица, показатељи БДП-а су указивали да имамо преко 32 посто од свеукупног БДП-а у свету", навео је руски министра.

Државе БРИКС-а су локомотива светске економије, навео је Лавров, позивајући се на различита истраживања која указују да средњи показатељ економског раста држава БРИКС-а суштински надмашује темпо опште стопе светског економског раста.

Земље чланице не желе да зависе од Запада који користи међународни валутни фонд, Светску трговинску организацију како би наметнуо своје егоистичне циљеве применом двојних стандарда, навео је руски министар.

"Сви желе да избегну зависност од механизма којим руководе САД које злоупотребљавају санкције, користе претње и приморавају све и свакога да се придружи санкцијама", навео је Лавров.

Процеси глобализације који су до скора, чини се, уједињавали свет, сада се цепају на регионалне процесе који омогућавају да државе чланице заштите своје економске и финансијске пројекте од хирова и негативног мешања од споља, навео је министар.

Усаглашен споразум о свеобухватној сарадњи Москве и Техерана

Текст новог споразума о свеобухватној сарадњи Русије и Ирана је у потпуности усаглашен, изјавио је шеф руске дипломатије.

Како је раније објаснио портпарол Кремља Дмитриј Песков, "Москва намерава да даље развија односе са Техераном и унапреди правни оквир сарадње наше две државе", рад на Свеобухватном споразуму између Русије и Ирана се наставља, али је распоред мало промењен због избора у Техерану.

Односи Русије и Ирана регулисани су споразумом о односима и сарадњи, који је потписан 2001. године и од тада је аутоматски продужен на пет година. Међутим, последњих година Москва и Техеран су се сагласили да документ не одговара вишем нивоу сарадње, као ни промењеној међународној ситуацији.

Рад на новом документу почео је 2022. године. Очекује се да ће документ одредити руско-иранске односе за наредне године.

Запад може да се врати цивилизованом свету

Говорећи о односима Русије и Запада, Лавров је рекао да је за изградњу "моста" неопходно да и супротна страна пожели исто, као што су Русија и Кина изградиле мост изнад Амура, "ми нашу, они њихову половину".

Градити своју полову моста у нади да ће она некад неком бити потребан је узалудна потрошња физичких и менталних снага, рекао је Лавров.

"Запад је подигао зид. Ако жели, нека га сруши, постави нове темеље и објасни под којим условима је спреман да се врати у цивилизовани свет и цивилизовани дијалог. Па ћемо видети", поручио је руски министар.

image