Свет

Саботажа и велеиздаја: Словачка тражи истрагу слања авиона МиГ-29 и ПВО система Украјини

Словачко Министарство одбране је пребацивање МиГ-29 и ПВО у Украјину назвало саботажом бившег руководства
Саботажа и велеиздаја: Словачка тражи истрагу слања авиона МиГ-29 и ПВО система УкрајиниGetty © fhm

Бивше руководство словачког Министарства одбране извршило је велеиздају пребацивањем ловаца МиГ-29 и система ПВО Украјини, рекао је државни секретар Министарства одбране Игор Мелихер.

"Јарослав Нађ је издао Словачку. Након откривања низа пропуста бивше владе, ми, као Министарство одбране, подносимо пријаву о сумњи да је извршио саботажу, односно, издају, злоупотребу положаја и повреду дужности управљања туђом имовином", рекао је званичник новинарима.

Он је објаснио да током вишемесечне ревизије министарства није било могуће пронаћи ниједан правни документ који анализира законитост преноса оружја у Кијев.

"Лично мислим да је Нађ издајник своје домовине и да га треба казнити", закључио је Мелихер.

Словачки парламент је у децембру 2022. изгласао неповерење влади Едуарда Хегера, након чега је кабинет наставио да ради са ограниченим овлашћењима. Истовремено, у марту 2023. године, влада Хегера пребацила је Украјини 13 ловаца МиГ-29 и део ПВО система "куб".

Пре тога, у априлу 2022. године, Кијеву је испоручен ПВО систем С-300, а  Братислава је укупно пружила Украјини војну помоћ у вредности од 680 милиона евра.

Када је влада Роберта Фица дошла на власт у јесен 2023. године, испоруке су престале, а Фицова странка је затражила истрагу, тврдећи да Хегерова влада није имала овлашћења да доноси такве одлуке. Бивши министар одбране Јарослав Нађ је заузврат тврдио да је легалност трансфера оружја потврђена посебном правном анализом.

Мелихер је нагласио да Устав Словачке забрањује пензионисаној влади да доноси фундаменталне одлуке у области спољне политике, што укључује и трансфер у Украјину борбених авиона вредних више од 500 милиона евра.

image