Свет

Словачка шаље Украјини "мигове" - музејске експонате

Уколико "мигови" буду пребачени у Украјину, Словачка би морала да добије 900 милиона долара надокнаде од САД и других савезника, рекао је словачки министар одбране
Словачка шаље Украјини "мигове" - музејске експонатеwww.globallookpress.com © Wang Xiaojun

Словачка ће добити одштету од 900 милиона долара за пребацивање ловаца МиГ-29 у Украјину, објавио је портал "Правда", позивајући се на министра одбране Словачке Јарослава Нађа. 

Како наводе у том Министарству, чланови словачке владе сматрају да је новчана накнада од стране савезника најбоље решење за пребацивање ловаца које је национално ратно ваздухопловство избацило из употребе.

"Уколико мигови буду пребачени у Украјину, Словачка би морала да добије 900 милиона долара у готовини и војном материјалу од САД и других савезника", рекао је Нађ, преноси портал.

Словачка је повукла ескадрилу МиГ-29 из Националног ваздухопловства крајем августа 2022. Њих би убудуће требало да замене амерички Ф-16.

У Словачкој се, према писању медија, налази 11 "мигова 29", од којих 10 може бити пребачено у Украјину, а један ће бити послат као експонат у музеј.

Министар је најавио да би влада могла да одлучи о слању мигова у Украјину на једном од наредних састанака. Словачки премијер Едуард Хегер изразио је уверење да ће мигови отићи у Украјину, а о том питању је посебно расправљао Одбор за одбрану и безбедност словачког парламента.

image
VV inauguration
banner