Свет

Европска унија увела санкције седамдесетогодишњој мајци Рамзана Кадирова

Ајмани Кадирова је председница Фондације Кадиров, која води програме за децу и тинејџере из Украјине
Европска унија увела санкције седамдесетогодишњој мајци Рамзана Кадироваwww.globallookpress.com © President Of Russia

Савет Европске уније је уврстио на листу санкционисаних појединаца седамдесетогодишњу мајку чеченског лидера Рамзана Кадирова, Ајмани Кадирову, након што се нашла на списку више од 60 појединаца и 47 компанија које су помагале Русији у сукобу са Украјином.

Све особе са ове листе се суочавају са замрзавањем имовине и забраном путовања и транзита кроз ЕУ, као и забраном легалног пословања у ЕУ, преноси "Политико".

Ајмани Кадирова је председница Фондације Кадиров, која води програме за децу и тинејџере из Украјине.

"Фондација Кадиров пружа финансијске подстицаје породицама чеченских бораца који су учествовали у агресорском рату Русије против Украјине како би привукли нове добровољце и одржала мотивацију оних који се већ боре", наводи се у одлуци Савета ЕУ.

Кадиров, блиски савезник руског председника Владимира Путина, раније је емотивно реаговао када је његова мајка санкционисана, наводи "Политико".

Прошле године, након што је Америка увела финансијске санкције и забрану путовања Ајмани Кадировој, чеченски лидер је снимио видео у којем се оглашава против мера и захтева да се оне укину. Он је предложио је да САД укину санкције његовим рођацима у замену за украјинске затворенике, чији је списак предао бившем америчком обавештајцу Скоту Ритеру, који је дан раније стигао у Грозни.

"Укините санкције и урадите то брзо! Или вам нећу опростити санкције против моје мајке", поручио је Кадиров.

Подсетимо да је прва жртва западних санкција против лидера Чеченије био, његов коњ Зазу, љубимац који је прво мистериозно украден из коњушнице у Чешкој где је био у "затвору" због тога што га је та држава прогласила имовином коју треба замрзнути, да би се вратио кући након што га је Кадиров откупио од украјинских безбедносних служби које су га отеле.

image