Русија

Зазуова "крими" прича: Како се отети коњ Рамзана Кадирова вратио кући

Представници украјинских безбедносних служби контактирали су Кадирова преко посредника и понудили му да откупи коња који је претходно украден из чешке коњушнице у којој је трпео антируске санкције
Зазуова "крими" прича: Како се отети коњ Рамзана Кадирова вратио кући© Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Чистокрвни пастув Зазу, који је, како је својевремено рекао његов власник Рамзан Кадиров, још 2014. године "на себе примио први гнусни ударац демократског Запада" и постао прва жртва антируских санкција -  коначно се вратио кући.

У Зазуовој животној причи комбинују се елементи шпијунског трилера, кримића, а у појединим моментима и комедије.

Кадировљев љубимац са звездом на челу, проглашен је, дакле, имовином, па је у складу са европском праксом кажњавања Руса и Русије, "замрзнут", односно заточен у коњушници у Чешкој, одакле је "мистериозно" нестао почетком марта.

"Где је сигурност? Где је храбра полиција с демократски ефикасним и напредним истражним техникама? У нашој републици знамо и да аутомобиле ноћу оставимо отворене, а тамо неко изведе санкционисаног коња из тора и органи реда за то сазнају тек неколико дана касније", изненађен је био чеченски лидер, који је одмах посумњао да су коњокрадице толико лукаве да их полиција не пронађе.

Кадиров тада, ипак није знао да његов тркачки коњ није украден, већ киднапован, и да ће отмичари убрзо од њега затражити и откупнину.

Крађу је, заправо, како је чеченски лидер устврдио пре неколико дана - инсценирала украјинска тајна служба.

"Представници украјинских безбедносних служби су ме контактирали преко посредника и понудили да од њих откупим Зазуа. Знали су колико сам везан за коња и то је имало цену. Наравно да сам пристао. Да будем искрен, мислио сам да ће ми Зазу бити на неки начин званично предат уз укидање санкција или нешто слично, али се испоставило да су тајне службе имале храбар план – једноставно су инсценирали његову крађу из коњушнице у Чешкој", открио је Кадиров.

Преваранти су му затражили откупнину од 18.000 долара, тачно онолико колико су чешки медији процењивали да је коњ вредан, иако је чеченски лидер тврдио да је то "омаловажавање", јер Зазу кошта најмање десет милиона долара.

На његову срећу, отмичари су били скромнији, па и смотанији него што су мислили.

"Све је готово. Па се чак и операција враћања мог Зазуа завршила у нашу корист. У последњем тренутку док је коњ пребациван преко границе, украјинска страна је или урадила нешто непланирано, или нешто није поделила међу собом. И док су представници украјинских специјалних служби сређивали међусобне односе, моји људи су једноставно узели коња, а да им нису дали паре. И исправно су урадили! У СБУ су одличне коњокрадице, али нису добри преговарачи", открио је он.

Кадиров се пожалио и да су западни политичари "покварили каријеру" његовом тркачком коњу да би га изнервирали, али да ће Зазу, иако више неће бити шампион, живети "срећан живот коња у добрим условима". 

"Данас се мој драги и вољени Зазу вратио кући! Помислите само, девет година нисам видео овог прелепог коња, мог вољеног пријатеља", радовао се Кадиров.

image
VV inauguration
banner