Русија

Украден коњ Зазу, прва жртва западних санкција: "А у Чеченији и аутомобили ноћу остају отворени"

Рамзан Кадиров сумњичав због начина на који је из коњушнице у Чешкој нестао његов коњ вредан 10 милиона долара
Украден коњ Зазу, прва жртва западних санкција: "А у Чеченији и аутомобили ноћу остају отворени"© Kremlin Pool/Global Look Press

Прва жртва западних санкција против лидера Чеченије Рамазана Кадирова био је, како је написао на свом Телеграм налогу, његов коњ Зазу, љубимац за којег се јуче сазнало да је мистериозно украден из коњушнице у Чешкој где је био у "затвору" због тога што га је та држава прогласила имовином коју треба замрзнути.

Чистокрвни Зазу је, како је рекао Кадиров, још 2014. године "на себе примио први гнусни ударац демократског Запада".

"Замислите само, додавање коња на листу санкција…", чуди се Кадиров.

Животиња је нестала из ергеле у Крабчици, а крађа се, како преноси чешки сајт "Иднес" највероватније догодила у ноћи између 3. и 4. марта. По свему судећи, непозната особа је карабином откинула ланац са врата штале и одвела племенитог коња.

"Данас се испоставља да су Зазуа украле непознате особе. Како је то могуће? Јесу ли га држали на некој удаљеној фарми да би га могли тако лако покупити? Где је сигурност? Где је храбра полиција с демократски ефикасним и напредним истражним техникама? У нашој републици знамо и да аутомобиле ноћу оставимо отворене, а тамо неко изведе санкционисаног коња из тора и органи реда за то сазнају тек неколико дана касније", изненађен је чеченски лидер.

Он додаје и да не верује у случајности.

"Коњокрадице су некако јединствене: глупе да украду санкционисаног коња, а лукаве да их полиција не пронађе. Не верујем у то", сумњичав је Кадиров који додаје да је штета да испашта лепа и паметна животиња, као и да се брине да би Зазу могао пасти у погрешне руке.

Цена животиње чије чело краси бела звезда процењена је, како су пренели чешки медији, на око 18.000 долара, али Кадиров каже да је Зазу далеко вреднији.

"И успут, молим вас да не омаловажавате вредност мог коња. Медији су, позивајући се на власти, објавили његову цену од 18.000 долара. Засигурно је то вештачко потцењивање повезано с неком финанцијском преваром оних који су одговорни за његово одржавање и негу, али чистокрвни Зазу кошта најмање 10 милиона долара, и сад ће неко, кад чује његову праву цену, добро протрљати руке", навео је Кадиров.

Чеченски лидер познат је, иначе, као велики љубитељ животиња, а осим што обожава коње, псе и мачке, страст су му и егзотичне животиње са којима се раније често фотографисао.

Раније се писало да Кадиров као љубимце има тигрове, лавове, пуме и пантере. За ове животиње постављен је и мали зоолошки врт у резиденцији шефа Чеченије.

image
VV inauguration
banner