Свет

Русија преузела председавање Саветом безбедности УН на месец дана

Током месец дана, Савет безбедности УН ће одржати двадесетак отворених седница и затворених консултација
Русија преузела председавање Саветом безбедности УН на месец дана© Andy Katz

Од првог јула Русија је председавајућа Саветом безбедности Уједињених нација на месец дана. Kaкo je стални представник Русије при УН Василиј Небензја раније саопштио, планирана су три кључна догађаја.

Прва седница Савета безбедности под руководством Русије биће одржана у понедељак у првој половини дана по њујоршком времену. На њој ће бити одобрен програм рада за предстојећи месец. Након тога ће Небензја одржати конференцију за новинаре и затворени брифинг за државе чланице Генералне скупштине УН. Очекује се да ће средином месеца бити одржани главни догађаји руског председавања.

Они ће бити посвећени изградњи праведнијег, демократскијег и одрживијег светског поретка, регулисању блискоисточног питања, као и сарадњи УН са Организацијом Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), Заједницом независних држава (ЗНД) и Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС).

Осим тога, како је Небензја раније најавио, биће покренута и тема украјинског напада на Севастопољ тактичким ракетама "атакамс" опремљеним касетним бојевим главама.
Током месец дана, Савет безбедности УН ће одржати двадесетак отворених седница и затворених консултација.

Савет безбедности УН чини 15 чланица, укључујући пет сталних чланица – Велику Британију, Кину, Русију, САД и Француску. Свака од њих има право вета. Десет привремених чланица СБ УН су Алжир, Гвајана, Малта, Мозамбик, Јужна Кореја, Словенија, Сијера Леоне, Швајцарска, Еквадор и Јапан.

Према Повељи светске организације, Савет безбедности је одговоран за одржавање мира и међународне безбедности, а све земље чланице УН дужне су да се повинују његовим одлукама.

Председавање Саветом безбедности траје један месец. У јуну је ту функцију обављала је ЈужнаКореја, а у августу ће председавати Сијера Леоне. Последњи пут је Русија кординисала рад СБ УН у априлу 2023. године.

image