Русија

Небензја за српске медије: Резултат гласања у ГС УН срамотан, само су донели још подела

Резултат је срамотан за иницијаторе, рекао је представник Русије при УН
Небензја за српске медије: Резултат гласања у ГС УН срамотан, само су донели још поделаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Резултат гласања у Генералној скупштини УН је срамотан, све што су успели је да доведу до подела, рекао је српским новинарима Василиј Небензја, стални представник Русије при УН.

"Резултат је срамотан за иницијаторе, постигли су поделу у ГС УН, а ми смо их на то упозорили. Упозорили смо их унапред да до усвајања резолуције неће доћи консезусом и да ће поделити чланство. Више је земаља које нису подржале резолуцију, него оних које су гласале 'за'. Оне које јесу гласале 'за' су позната група која гласа по блок дисциплини", рекао је Небензја.

Усвајање је, већ сада видимо, донело само још више подела, рекао је он.

Навео је да су разлози за усвајање резолуције били "очито политички".

"Неколико земаља је поменуло да су догађаји у њиховим земљама у различитим временским периодима били далеко озбиљнији од онога што се дешавало у Сребреници, али чак и ти, за њих трагични догађаји, нису препознати као геноцид", навео је руски представник.

Додао је да је усвајање резолуције обесмислило ранију резолуцију УН према којој је 9. децембар дан сећања на све геноциде у историји.

image