Србија и Балкан

Данас седница СБ УН на захтев Русије: Цвијановићева се обраћа поводом ситуације у БиХ

Седница Савет безбедности Уједињених нација о ситуацији у БиХ ће почети у 16 часова по локалном времену
Данас седница СБ УН на захтев Русије: Цвијановићева се обраћа поводом ситуације у БиХGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Савет безбедности Уједињених нација данас ће расправљати о ситуацији у Босни и Херцеговини, а путем видео линка обратиће се српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Саветник српског члана Председништва БиХ Саша Аулић рекао је у Јутарњем програму РТРС да ће Цвијановићева у Савету безбедности бранити Устав Српске, Устав БиХ и Дејтонски споразум на један убедљив, аргументован и уставан начин.

Подсетио је да се Дејтонски споразум крше бошњачки представници у Сарајеву и поједини представници међународне заједнице.

"Тема нећа бити само резолуција о Сребреници. То је само један он начина на који су кршили Дејтонски споразум. Цвијановићева ће указати и на друга кршења Дејтонског споразума", навео је Аулић.

Истакао је да је резолуција о Сребреници "кап која је прелила чашу".

"Председништво БиХ уопште није консултовано око овог питања. Зато је поднета кривична пријава против шефа мисије БиХ у УН Златка Лагумџије. Поднета је и иницијатива за његову смену", истакао је Аулић.

Аулић истиче да нема консенсуза око ове теме у међународној заједници, као и "да су тога свесни и предлагачи резолуције", уз истицање да је ова резолуција антисрпска.

"Циљ им је да укину Српску и да туже Србију. Али су се изненадили дипломатском активношћу српске стране. Ово ће бити прва тема у УН овог типа која нема консензус", нагласио је Аулић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић претходно навео је да ће седница Савета безбедности бити одржана на захтев Русије.

"Русија ће данас на седници Савета безбедности УН посвећеној БиХ вероватно критиковати промовисање нацрта резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН као подривање Устава БиХ и одредби Дејтонског споразума", наводи се у анализи објављеној на сајту УН, преноси РТРС.

Очекује се да ће Русија позвати на члан Устава БиХ, према којем је трочлано Председништво БиХ одговорно за провођење спољне политике БиХ, те нагласити да Република Српска није дала сагласност на нацрт резолуције о Сребреници.

Русија је затражила седницу Савета безбедност након писма које је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић 25. априла упутила Савету безбедности УН, а у којем указује на злоупотребе у сфери спољне политике БиХ, укључујући и промовисање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Цвијановићева у писму наводи да се БиХ суочава са кључним изазовима последњих година који пријете да угрозе њену функционалност и дугорочну одрживост", наводи се у анализи објављеној на сајту УН.

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја упозорио је раније да би резолуција о Сребребници могла да дестабилизује БиХ и да је Русија никада неће подржати.

Небензја је указао да је нацрт текста резолуције неспојив са Дејтонским мировним споразумом, јер један од ентитета који чине државу БиХ никада за то није дао сагласност.

Сједињене Америчке Државе су упутиле захтев Савету безбедности УН да се на данашњој седници обрати и Кристијан Шмит.

Руска мисија при СБ УН затражила је да, уколико Кристијан Шмит жели да се обрати, то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника.

Седница Савет безбедности Уједињених нација ће почети у 16 часова по локалном времену.

image