Свет

У Бриселу бесни на Мађарску због блокаде помоћи Украјини: Не играјте покер са нама

Будимпешта блокирала финснијску помоћи Украјини од ЕУ у вредности од 18 милијарди евра
У Бриселу бесни на Мађарску због блокаде помоћи Украјини: Не играјте покер са намаwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок критиковала је Мађарску због блокирања финансијске помоћи ЕУ Украјини у вредности од 18 милијарди евра, рекавши да Будимпешта не би требало да "игра покер" у покушају да изврши притисак на Брисел у одвојеном спору око владавине права.

Коментари Бербокове надовезали су се на критике неколико дипломата ЕУ који су оптужили владу премијера Виктора Орбана за уцену.

Европска комисија је у среду предложила пакет подршке од 18 милијарди евра како би помогла Украјини да колико толико сачува своју економију и јавни сектор и обнови критичну инфраструктуру уништену у сукобу са Русијом.

На састанку амбасадора ЕУ Мађарска је рекла да не може да подржи пакет помоћи Кијеву чиме је створена потенцијално фатална препрека јер новац за Украјину не може да буде прослеђен без подршке свих 27 земаља ЕУ.

Мађарска је изазвала фрустрацију у Бриселу, Берлину и другим престоницама ЕУ. Четири званичника и дипломате ЕУ рекли су за "Политико" да је блокада помоћи покушај уцене Будимпеште да притисне Унију да им одмрзне преко 13 милијарди евра из ЕУ фонда за опоравак. Мађарски део могао би да буде суспендован следећег месеца ако земља не реши дугогодишњи проблем корупције и владавине права.

"Наша финансијска, наша хуманитарна подршка Украјини у оквиру зимске помоћи није нормална европска ствар у којој људи играју покер и преговарају напред и назад о финансијским ресурсима", рекла је немачка министарка на питање да ли Мађарска покушава да натера ЕУ да направи уступке у спору око владавине права.

"Ми смо у ситуацији да спасавамо животе управо уз финансијску подршку Европе“, рекла је Бербок, која је у Берлину говорила на конференцији за новинаре са шведским колегом Тобијасом Билстромом. "Видимо да је најмање 30 одсто, ако не и 40 одсто, цивилне инфраструктуре у Украјини уништено“, додала је она, тврдећи да се пакет помоћи ЕУ мора брзо одобрити јер је "зима пред вратима".

Мађарски министар финансија Михаљ Варга објаснио је став Мађарске. "Мађарска је спремна да подржи Украјину, али не желимо да допринесемо било каквом новом кредиту који би ЕУ преузела."

Мађарска је под све већим финансијским притиском јер ЕУ прети да суспендује око 7,5 милијарди евра у фондовима ЕУ за ову земљу у оквиру механизма који повезује исплате буџета са стандардима владавине права, док је додатних 5,8 милијарди евра у фондовима за опоравак од коронавируса такође на леду Брисел захтева антикорупцију и реформе правосуђа како би се новац ослободио.

Мађарска је обећала да ће спровести тражене реформе али је истовремено поручила да неће разматрати чланство Финске и Шведске у НАТО док не реши питање ЕУ средстава.

Питање средстава ће вероватно бити размотрено на састанку европских министара финансија 6. децембра.

image