Свет

"Глобал тајмс": ВСЈ опет баца прљаве бомбе рециклирајући причу о шпијунским станицама

Аутор и новог и прошлогодишњег текста је иста особа, а кинески медиј закључује како он у ова два текста не само да не проверава чињенице већ успева и да демантује самог себе
"Глобал тајмс": ВСЈ опет баца прљаве бомбе рециклирајући причу о шпијунским станицама© UPI/Bettmann Archive/Getty Images

Амерички "Волстрит џорнал" поново баца информативну "прљаву бомбу" на Кину, понављајући већ раније сервирану, а никад доказану причу о кинеским шпијунским станицама на Куби, пише кинески "Глобал тајмс".

"Волстрит џорнал" је, наиме, пре два дана објавио такозвани ексклузивни извештај у коме тврди да је студија истраживачког центра Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) из Вашингтона показала да слике снимљене из свемира показују раст електронске станице, али и нову градњу на месту које се налази стотинак километара од америчке поморске базе у заливу Гвантанамо. То су демантовали заменик кубанског министра спољних послова, портпароли кинеског Министарства спољних послова, као и кинеска амбасада у САД.

Тако је медиј заправо, поновио причу из јуна прошле године када је објавио извештај у коме је цитирао "америчке званичнике" који су тврдили да су Кина и Куба постигле "тајни споразум" да Кина успостави базу за електронско прислушкивање на Куби.

И Бела кућа и кубанске власти су касније оповргле овај извештај, па се "Глобал тајмс" (с правом) пита да ли је ВСЈ за више од једног века своје историје развио бар неке основне уредничке стандарде и процедуре провере чињеница. Занимљиво је да је аутор оба текста иста особа, а кинески медиј примећује како је репортер заправо демантовао самог себе другим текстом.

На пример, у прошлогодишњем извештају се тврдило да су Кина и Куба "у принципу" постигле договор да се првој дозволи да изгради прислушну станицу на Куби, док у нови текст "открива" како је станица почела да се гради већ 2021.

Штавише, аутор извештаја ЦСИС-а тврдио је да је идентификовао шпијунске објекте на Куби "након анализе вишегодишњих сателитских снимака", али се испоставио да је једна од локација које су помињали, која се назива "Ел Салао", према координатама из извештаја, заправо знаменита зграда, национална светиња базилика Госпе од Милосрђа дел Кобре у селу Ел Кобре – укратко - црква.

Што се тиче доказивања тврдње да су ове "прислушне станице" повезане са Кином, ВСЈ поручује да се "верује" да је тако, иако не даје никаква објашњења за своја "веровања".

"Једноставно речено, ВСЈ, ЦСИС и снаге које стоје иза њих нису тражили објективност и правичност, већ су смишљали прљаву бомбу за јавно мњење како би се ускладили са Вашингтоном и не би ли потиснули Кину и Кубу. Стога им није сметало да  не обаве основну проверу чињеница пре објављивања", указује "Глобал тајмс".

Кинески лист подсећа и да је поменута "насилно изнајмљена поморска база Гвантанамо" вековни доказ илегалног мешања САД на Куби, док је америчка војска користила залив као информативну обавештајну станицу за праћење земаља Латинске Америке. 

"Непотребно је рећи да САД имају 750 војних база у више од 80 земаља и региона у иностранству, укључујући десетине у Латинској Америци и на Карибима. САД континуирано спроводе блиско извиђање против Кине у Јужном кинеском мору. У априлу су САД чак распоредиле копнени ракетни систем средњег домета на острву Лузон на Филипинима. Јасно је ко се бави двоструким стандардима и ко прети другим државама и свету", појашњава "Глобал тајмс" наводећи да се све измишљотине пласирају како би се оправдало невиђено пооштравање блокада, дестабилизација и агресија на Кубу која тренутно има најбоље односе с Кином у историји.

image