Свет

"Волстрит џорнал": Кина гради шпијунску станицу на Куби

Извори сматрају да ће база омогућити Кини да пресреће комуникацију у виду мејлова, телефонских позива и сателитских преноса у САД, као и да надгледа саобраћај америчких бродова
"Волстрит џорнал": Кина гради шпијунску станицу на КубиGetty © Joe Raedle/Getty Images

Кина и Куба постигле су тајни споразум о оснивању шпијунске кинеске станице за електронско прислушкивање на острву, тврде амерички званичници упознати са строго поверљивим обавештајним подацима, сазнаје "Волстрит џорнал" уз појашњење да је реч о новом геополитичком изазову Пекинга према САД.

Објекат за прислушкивање на Куби, удаљене отприлике око 160 километара Флориде, омогућио би кинеским обавештајним службама да пресрећу електронску комуникацију широм југоистока САД, где се налазе бројне војне базе, као и да надгледају саобраћај америчких бродова.

Званичници упознати са овим питањем рекли су да је Кина пристала да плати Куби неколико милијарди долара како би започела изградњу, додавши да су две земље постигле начелни договор.

"Иако не могу да говорим о овом конкретном извештају, а помињали смо више пута, али овај потез Кине да улаже у инфраструктуру широм света, може бити и у војне сврхе, укључујући и ову хемисферу планете", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је истакао да САД овакве догађаје "пажљиво прате, предузимају кораке како би се супротставили, и уверени су да су у стању да испуне све своје безбедносне обавезе код куће, у региону и широм света".

"Волстрит џорнал", међутим, подсећа да Кина, за разлику од САД, поседује само једну војну базу ван сопствене територије, а која се налази у Џибутију.

Аналитичари оцењују да би Пекинг могао указати на то да нова база у некој мери значи изједначавање двеју суперсила, будући да амерички војни авиони врше електронски надзор изнад Јужног кинеског мора, амерички бродови плове кроз тајвански мореуз, док САД такође продају оружје Тајвану, где су разместили војнике, а који Кина сматра својом провинцијом.

Амерички званичници описали су недавно прикупљене обавештајне податке о планираној локацији на Куби као убедљиве, додаје "Волстрит џорнал". Они сматрају да ће база омогућити Кини да преереће комуникацију у виду мејлова, телефонских позива и сателитских преноса.

Кинеска амбасада у Вашингтону вести није коментарисала, док амбасада Кубе није одговорила на захтев америчког листа за коментар.

Званичници су одбили да дају више детаља о могућој локацији шпијунске станице, па чак и да ли је изградња почела. Није познато шта би Бајденова администрација могла да уради да заустави завршетак објекта, додаје амерички лист.

Вести о кинеској шпијуској станици долазе усред заоштравања односа између Вашингтона и Пекинга, који су додатно затегнути након сусрета кинеског војног брода и америчког разарача у Тајванском мореузу.

Подсетимо, Пекинг је недавно и званично одбио захтев Вашингтона за саставак врховних команданата кинеске и америчке војске на "Шангри ла дијалог" азијском мировном форуму, будући да се врховни генерал Ли Шангфу налази на списку санкција већ пет година, што би, како су оцениле кинеске власти, учинило сусрет неједнаким.

"Фајненшел тајмс" је прошле недеље известио да је директор ЦИА Вилијам Барнс боравио у тајној посети Кини пре месец дана. Кинески председник Си Ђинпинг недавно је својим безбедносним званичницима недавно поручио да размотре "најгоре" сценарије и припреме се за "олујно море".

Овај догађај многе је навео да се присете чувене Кубанске ракетне кризе 1962, један од критичних момената Хладног рата, а обухватала је серију опасних инцидената који су довели свет скоро на ивицу трећег светског рата 1962. године.

Претходило јој је америчко размештање балистичких ракета средњег домета "јупитер" у Турској 1961, пројектила који су могли брзо да стигну до градова у западном делу СССР-а, укључујући и Москву. У фебруару следеће године КГБ је обавестио совјетско руководство о америчким плановима за рушење владе Фидела Кастра на Куби. Москва је одговорила на ове непријатељске акције Вашингтона – одлучила је да стационира редовне војне јединице, те одређени број нуклеарних пројектила на кубанској територији.

До октобра сукоб је ескалирао до тачке у којој су САД спремале велику инвазију на Кубу.

image
VV inauguration
banner