Свет

Ко је Кир Стармер, будући премијер Велике Британије: Нови Тони Блер или кандидат промене?

Некадашњи илегални продавац сладоледа и правни заступник Хрватске у спору са СРЈ пред Међународним судом правде постао је нови премијер једне од пет сталних чланица Савета безбедности УН
Ко је Кир Стармер, будући премијер Велике Британије: Нови Тони Блер или кандидат промене?© RTBalkan/Getty Images

Након 14 година власти конзервативаца и чак пет премијера истом том раздобљу, Велика Британија је коначно добила новог шефа владе из редова опозиције – лидера Лабуристичке партије Кира Стармера.

Према излазним анкетама, лабуристи су на јучерашњим парламентарним изборима у Великој Британији освојили 410 места од укупно 650 места у Доњем дому парламента, чиме је окончано 14 година владе коју предводе конзервативци. Конзервативна партија премијера Ришија Сунака освојила је само 131 место, пренео је Ројтерс.

Будући премијер Стармер је у говору након победе своје странке нагласио да тај мандат носи велику одговорност, али да је победом лабуриста "терет коначно скинут с плећа" британског народа.

Иако су лабуристи остварили убедљиву победу на јучерашњим изборима, стиче се утисак да је она више последица катастрофалног учинка претходних конзервативних влада, а мање харизме и политичке вештине Кира Стармера – о коме чак ни британска јавност не зна много.

Стармер долази из умеренијег крила Лабуристичке партије, које је ближе идејама некадашњих премијера Тонија Блера и Гордона Брауна, него "радикализму" Џеремија Корбина, ког је Стармер заменио на челу партије почетком 2020. године.

Лабуристи су се тада налазили у дубокој кризи, свега неколико месеци након убедљивог пораза од конзервативаца предвођених Борисом Џонсоном. Стармер је био приморан да "засуче рукаве" и партију врати у ред – у чему је имао (ограниченог) успеха.

Ко је нови британски премијер?

Кир Стармер рођен је 2. септембра 1962. године у Лондону. Из његове ране биографије не издваја се много тога – осим да је у средњој школу похађао часове виолине са прослављеним ди-џејем Фетбој Слимом, као и да је почетком осамдесетих приведен када је током одмора на француској ривијери илегално продавао сладолед.

Након студија права на универзитетима у Лидсу и Оксфорду, Стармер постаје адвокат и специјализује се за људска права. Он је, између осталог, заступао Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији.

"Мотив српског руководства био је да доминира трећином хрватске територије, али начин присвајања територије открива намеру српског вођства и ЈНА… да трајно искорени хрватско становништво како би се она претворила у државу под српском доминацијом", рекао је нови британски премијер током суђења пред Међународним судом правде 2014. године.

Занимљиво је да је Стармер био противник инвазије на Ирак, чији је можда и најгласнији заступник био управо некадашњи шеф британске владе Тони Блер.

"Досаднија" верзија Тонија Блера

Управо је контроверзни британски премијер Блер особа са којом Стармера најчешће пореде. Сличности несумњиво има: обојица долазе из умереног крила Лабуристичке партије, на чије чело су дошли након дугог периода проведеног у опозицији, да би на крају своју партију до убедљиве изборне победе.

И сам Стармер је недавно рекао да "често разговара са Тонијем", као и да је од њега тражио политичке савете "за прелазак из опозиције на власт".

Међутим, за разлику од харизматичног Блера који је крајем деведесетих у Британији био политичка "поп звезда", Стармер је стекао репутацију мирног и ненападног – ако не и помало досадног политичара, чије је главно обећање да ће вратити стабилност у последњих година крајње хаотични политички живот Уједињеног Краљевства.

"Он се не бави театралном страном политике", рекао је Том Болдвин, бивши саветник Лабуристичке партије, који је објавио биографију господина Стармера за "Њујорк тајмс".

То, међутим, не значи да Стармер није спреман да повуче и неке радикалне потезе, када процени да би му то могло донети корист. Он се претходних година обрачунао са непослушним левим крилом своје партије – укључујући и са самим Корбином, који је избачен из странке због оптужби за антисемитизам.

Још једна кључна разлика између Блера и Стармера је и то што су њих двојица "наследили" две потпуно различите државе.

Док је Блер позних деведесетих наследио оптимистичну "Кул Британију", која је бележила снажан економски раст и процват поп културе, земља коју ће предводити Стармер грца у проблемима – од економске стагнације, преко високе инфлације, до растуће неједнакости и повећаног прилива илегалних миграната.

Стармер је за слоган своје кампање изабрао само једну реч – "промена", али колико тога ће он заиста моћи (и хтети) да промени остаје отворено питање. Предизборни манифест Лабуристичке партије и изјаве њихових функционера не одишу радикализмом, 

Стармер, Русија и Украјина

Односи Велике Британије и Русије традиционално су лоши, а антируски и проукрајински консензус у Британији чвршћи је него у вероватно било којој другој водећој западној земљи, а то се неће променити ни са Киром Стармером на челу владе.

И сам Стармер је то потврдио почетком 2023, када је посетио Кијев и састао се Владимиром Зеленским. "Уколико следеће године буду одржани избори и дође промена власти, став о Украјини ће остати исти", рекао је Стармер том приликом.

У манифесту лабуриста је истакнуто да ће странка остати "постојана" у својој "војној, финансијској, дипломатској и политичкој подршци Украјини", као и да ће "Владимир Путин ће бити позван на одговорност за свој илегални рат у Украјини". Лабуристи су се обавезали и да ће "радити са савезницима на заплени и коришћењу замрзнуте руске државне имовине за подршку Украјини".

Лабурсти се залажу и за чланство Украјине у НАТО-у, коме ће Британија бити "непоколебљиво посвећена".

Стармерови блиски сарадници Дејвид Леми и Џон Хили, који ће највероватније бити нови министри спољних послова и одбране, посетили су Кијев у мају ове године, када су тамошњим лидерима потврдили да ће Британија наставити да подржава Украјину "колико год да буде потребно".

Занимљиво је и да је Стармер одбацио могућност повратка Велике Британије у ЕУ, тврдећи да се то неће догодити "током његовог живота".

Од Стармера и његове лабуристичке владе, дакле, не треба очекивати промену правца британске спољне политике, али ни неке "хазардерске" потезе којима је био склон Тони Блер.

Стиче се утисак да ће "досадни" Стармер вођство у спољној политици ипак препустити другим западним лидерима – пре свих онима у Вашингтону.

image