Свет

(Не)очекивано? Усред расправе о Украјини сетили се српских "злочина"

Мржњу према Србији Кир Стармер исказао је и прошле године, када је свесрдно бранио бившег британског премијера Тонија Блера који је са те позиције бомбардовао Југославију
(Не)очекивано? Усред расправе о Украјини сетили се српских "злочина"www.globallookpress.com © Joel Goodman/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски у посети је Великој Британији, а главни повод путовања је додатна војна помоћ Кијеву. Међутим, у британском парламенту се данас, неочекивано, расправљало и о Србији.

Наиме, лидер опозиционе Лабуристичке партије Велике Британије Кир Стармер је, ничим изазван, поменуо Србију, и то приликом говора о ратним злочинима.

Стармер је, говорећи о сукобу Русије и Украјине, подсетио да је "раније имао одговорност у Хагу за борбу у корист жртава српске агресије". Он је, такође, питао премијера Велике Британије Ришија Сунака да ли је сагласан да би "они који су починили ратне злочине морали да одговарају".

Заступао Хрватску у тужби против Србије

Вођа британске опозиције заступао је Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији. Загреб је од Београда тражио и да "казни све починиоце ратних злочина током сукоба деведесетих и да врати све украдене уметнине и плати ратну одштету".

Да има дуг историјат изузетно негативног односа према Србији показују и изјаве које је Стармер давао током расправа у Међународном суду правде у Хагу, попут оне из 2014. године.

"Мотив српског руководства био је да доминира трећином хрватске територије, али начин присвајања територије открива намеру српског вођства и ЈНА… да трајно искорени хрватско становништво како би се она претворила у државу под српском доминацијом", рекао је том приликом Стармер.

Отишао је и корак даље и Београд оптужио да је желео да створи "етнички чисту Велику Србију" и да "припоји територију која је припадала другој држави".

Међународни суд правде одбацио је ову тужбу у фебруару 2015. године и закључио да "Хрватска није доказала да су ЈНА и српске снаге починиле геноцид".

Стармер се, међутим, није сетио да спомене злочиначку акцију "Олуја", у којој су, између осталог, хрватске ваздухопловне снаге ракетама гађале колону српских избеглица које су морале да напусте своје домове. Тада је из Хрватске за неколико дана протерано 250.000 Срба, а скоро 2.000 убијено, док се стотине људи и даље воде као нестали.

Заборавио је и на злочин на Петровачкој цести, када је страдало десет цивила, од којих четворо деце.

Шеф српског правног тима Саша Обрадовић је том приликом казао да је српски тим испунио циљеве јер је хрватска тужба одбијена у целини. Посебно је истакао да је утврђено да је хрватски државни врх имао намеру да протера српско становништво из Крајине. А не обрнуто, као што је тврдио Стармер.

Јавно стао на страну човека који је имао главну улогу у бомбардовању Југославије

Мржњу према Србији исказао је и прошле године, када је свесрдно бранио бившег британског премијера Тонија Блера, који је на тој позицији био за време НАТО бомбардовања Југославије.

Пре нешто више од годину дана покренута је петиција којом се тражи да се Блеру одузме племићка титула због његових ратних злочина. До данас је потписом идеју да се Блер избаци "из друштва витезова" у које га је сврстала покојна краљица Елизабета Друга подржало 1.167.465 људи.

"Тони Блер је човек који најмање заслужује поштовање јавности, а посебно не почаст од краљице", наводи се у петицији и додаје "да га његова улога у рату у Ираку чини лично одговорним за бројне смрти".

Упркос томе, Стармер је тада оценио да Тони Блер, човек који је признао да је "одиграо главну улогу у бомбардовању Југославије", заслужује племићку титулу. Он је за ИТВ изјавио да је бивши премијер "значајно унапредио Британију и да је та титула сасвим прикладна".

Како је Стармеров претходник подржао Србију

Из Лабуристичке странке пре две деценије стизале су сасвим другачије поруке. Стармеров претходник  Џереми Корбин, који је био лидер те партије од 2015. до 2020. године, још током трајања НАТО агресије јасно је осудио бомбардовање Југославије.

У време када је постао најозбиљнији кандидат за шефа лабуриста Корбинови критичари пронашли су његове изјаве из прошлости, те је на ред дошло и питање о ставу према Косову и Метохији, за које је Корбин рекао да представља "лажни геноцид и исфабриковану представу".

Корбин је и 2004. године пред британским Парламентом јавно цитирао текст новинара Џона Пилџера који је писао о "огромном, ненадокнадивом броју изгубљених људских живота које је однела 'хуманитарна' мисија на Косову, под патронатом НАТО-а и САД, уз свесрдну помоћ Велике Британије".

"Они су, без икаквог права и одобрења УН, напали територију једне суверене земље како би одбранили оне који су ту земљу покушали да распарчају и униште. После тога, кривце су прогласили жртвама, а Србе, који су праве жртве тог злочина, назвали геноцидним народом." Овај део Пилџеровог текста Корбин је прочитао са говорнице у парламенту Велике Британије.

Додао је да би "сваком разумном и моралном човеку морало да буде јасно да се геноцид никада није догодио на Косову, и да су НАТО и САД своју акцију оправдавали ноторним лажима".

На Кира Стармера, међутим, то није оставило трага. И ево га данас како захтева да се, после Срба, на исти начин суди и Русима. Наравно, од човека за кога је Тони Блер племић, а не злочинац, ништа друго и не може да се очекује.

image