Свет

Предомислили се око легалне корупције: Лабуристи ипак не забрањују лобирање бившим министрима

Упркос обећањима да ће се британска политика очистити од ове праксе, петогодишња забрана лобирања више није "чврста обавеза"
Предомислили се око легалне корупције: Лабуристи ипак не забрањују лобирање бившим министрима© Leon Neal/Getty Images

Британски лабуристи предомислили су се око свог обећања да ће увести петогодишњу забрану бившим министрима да лобирају код владе за секторе које надгледају, упркос томе што је њихов лидер Кир Стармер обећао да ће од овакве "легалне корупције" очистити британску политику. 

У септембру прошле године, унутрашње тело лабуриста - Национални политички форум - саставило је листу политика које су представљале дефакто нацрт манифеста за главну опозициону странку, а у коме је стајало да бивши министри неће моћи да лобирају пет година од истека мандата.

У уторак су, међутим, лабуристи рекли да петогодишња забрана више није чврста обавеза.

"Разматрамо шта је практично применити да бисмо остали посвећени пооштравању правила и њиховом спровођењу", рекао је портпарол те партије, а пренео "Фајненшел тајмс". 

Предлог за петогодишњу забрану први је 2021. године изнео Комитет за стандарде у јавном животу, антикорупцијски надзорни орган, након афере "Гринсил", највећег лобистичког скандала у Великој Британији.

"Фајненшел тајмс" је тада, наиме, открио да је Дејвид Камерон, конзервативни премијер између 2010. и 2016. године, лобирао код низа министара и званичника у име финансијске компаније "Гринсил Капитал" која га је ангажовала као саветника након што је напустио функцију.

Лобирајући за ову фирму као бивши британски премијер је наводно лично контактирао с министрима, као и специјалним саветницима у Даунинг стриту, међу којима је било и оних који су претходно радили на високим позицијама у његовом кабинету, између осталог, и министром финансија Ришијем Сунаком.

У међувремену, бивши министар из кабинета Овен Патерсон 2021. године дао је оставку као посланик Торијеваца 2021. године након што је комесар за стандарде у парламенту открио да је прекршио правила лобирања у "невероватном случају плаћеног заступања" у име две компаније.

Овај потез лабуриста долази уочи Стармеровог говора, у којем ће обећати да ће вратити стандарде у јавном животу уз "потпуно сузбијање кронизма" ако освоји власт. Као део своје тврдње да чисти политику, очекује се да ће Стармер обећати строже казне за "преваре против јавне касе", што се односи на пример и на новац који је на превару потраживан кроз владине шеме зајмова за ковид 19.

Он ће слушаоцима рећи да злочин те врсте треба да носи максималну казну од 10 година за превару и такође ће упозорити да бескрајни јавни скандали ризикују да поткопају веру бирача у политику.

image