Свет

Лидер британских лабуриста: Нема разлога за повратак у ЕУ

Министар финансија Џереми Хант оптужио га је да жели да "поништи брегзит", док је министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао да Стармер жели поновно придруживање ЕУ иако то неће да призна
Лидер британских лабуриста: Нема разлога за повратак у ЕУ© Vuk Valcic

Лидер британске Лабуристичке партије негирао је да жели поновно придруживање Европској унији, након што су његови коментари навели владајуће конзервативце да га оптуже да жели да "поништи брегзит", преноси "Франс 24".

Кир Стармер, чија је странка месецима константно напредовала у истраживањима јавног мњења, изјавио је пре неколико дана у Монтреалу да не жели да "одступи" од правила Европске уније, што је изазвало реакције владајућих конзервативаца.

Министар финансија Џереми Хант оптужио га је да жели да "поништи брегзит", док је министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао да Стармер жели поновно придруживање ЕУ иако то неће да призна.

То питање остаје врло осетљиво у Уједињеном Краљевству, посебно у традиционално лабуристичким областима северне Енглеске које су гласале за излазак из ЕУ.

Стармер је нагласио да нема разлога за повратак у ЕУ, њену царинску унију или јединствено тржиште.

"Али то не значи да лабуристичка влада жели да снизи стандарде у погледу хране или радних права. Лабуристи су доследни по тим питањима већ много, много година... то је и владина политика", рекао је лидер лабуриста.

"Бољи договор"

Шездесетједногодишњи Стармер обећао је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да ће покушати да преговара о "много бољем договору" за Велику Британију од оног који је тренутно на снази.

Он је договорен у време када је Борис Џонсон био премијер и ступио је на снагу 2021. године, а ревизија је заказана за 2025. годину.

Његово спровођење није ишло глатко, посебно када је у питању Северна Ирска, а економисти кажу да излазак из ЕУ има - и да ће и даље имати - негативан утицај на британску економију.

Проевропски оријентисани Стармер био је за одржавање новог референдума о брегзиту, пре него што је спроведен. Његова странка је претрпела тежак изборни пораз од Џонсона, који је обећао да ће "спровести брегзит".

Исход је довео до тога да тадашњи лидер лабуриста Џереми Корбин одступи, а Стармер заузме његово место 2020. 

Конзервативци су оптужили Стармера да нема јасан став о питању брегзита.

Он је недавно појаснио свој став на друштвеној мрежи Икс, рекавши да ће лабуристи "побољшати однос Велике Британије са Европом и учинити да брегзит иде у корист Британије".

image
VV inauguration
banner