Свет

Нова бура у Источном кинеском мору: Зашто се Јапанци плаше кинеске бове

Кинеска бова пронађена је прошле недеље у близини Окиноторишиме, малог коралног острва за који Јапан сматра да се налази у његовој ексклузивној економској зони
Нова бура у Источном кинеском мору: Зашто се Јапанци плаше кинеске бовеwww.globallookpress.com © Zhang Jiansong/Xinhua

После кинеских "сумњивих шпијунских" балона, који су забринули САД и Велику Британију, изгледа да су Кинези отишли корак даље, те су сада прешли на копно, тачније на море, па је тако кинеска бова пронађена прошле недеље у близини Окиноторишиме, малог коралног острва за који Јапан сматра да се налази у његовој ексклузивној економској зони.

Главни секретар кабинета Јошимаса Хајаши изјавио је да је јапанска влада забринута због кинеске бове пронађене у спорним водама и да тражи одговоре с којим циљем је она ту постављена.

Међутим, Кина верује да овај корални гребен не испуњава дефиницију УН о острву које је довољно велико за живот људи, што значи да Јапан нема право да полаже право на 400.000 квадратних километара океана који га окружује.

"Жалимо што је постављена бова без давања детаља о својој намери", нагласио је Хајаши и додао да је Јапан затражио од Кине објашњења о свим детаљима, циљевима и сврхама те акције.

Кина је одговорила да "та бова посматра цунамије".

Међутим, јапанске власти наглашавају да би таква активност могла да "повреди" њихова права.

Иако је реч о кинеском уређају за посматрање времена, стручњаци упозоравају да би могао имати и друге могућности праћења.

Што се тиче спора између азијских нација, стручњаци указују да искључива економска зона није суверена територија неке земље, већ подручје поред њене обале где она ужива искључива права за обављање привредних активности.

Професор међународних односа на Универзитету Темпл Џејмс Браун објашњава да и други могу да уђу у те воде и да, према неким тумачењима, друге земље могу чак да изводе војне маневре у тим водама.

Штавише, Браун каже да је за Кину постављање бове начин да се каже да, "иако Јапан тврди да су те воде њихова ексклузивна економска зона, Кина има право да спроводи научна истраживања".

Професор политике и међународних односа на Универзитету Васеда у Токију Тошимитсу Шигемура наводи да је Јапан веома љут што је бова постављена, а да Кина није чак ни рекла Токију, али да Јапан не може много да уради осим да поднесе дипломатску жалбу јер, према међународном праву, оно што су Кинези урадили није незаконито.

image