Свет

Пентагон прати још један мистериозни балон, креће се према Мексику

Пентагон прати објекат од краја прошле недеље, а војска сматра да не представља претњу ваздушном саобраћају или националној безбедности САД
Пентагон прати још један мистериозни балон, креће се према МексикуGetty © Petty Officer 1st Class Tyler Thompson/U.S. Navy via Getty Images

Америчка војска прати још један летећи објекат изнад Тихог океана, известио је Ен-Би-Си позивајући се на три неименована америчка званичника.

Оно што је описано као "мистериозни балон", летело је изнад Хаваја и тренутно се креће ка Мексику.

Шта је тачно у питању, као и порекло мистериозног објекта још увек није познато, наводе извори и прецизирају да путања лета није захватила осетљива војна подручја.

Пентагон прати објекат од краја прошле недеље, а војска сматра да не представља претњу ваздушном саобраћају или националној безбедности Сједињених Америчких Држава.

САД још увек раде на идентификацији објекта и његовог порекла. Војска у овом тренутку наводно не верује да је пореклом из Кине.

Америчка војска оборила је пре три месеца наводни кинески шпијунски балон код обале Јужне Каролине. Објекат је први пут примећен изнад северне Монтане, што је изазвало забринутост да Пекинг шпијунира америчке нуклеарне објекта. Наредба да се обори стигла је тек након што је прелетео преко читавог континента САД и спустио се тамо где су авиони ваздушних снага могли да га достигну.

Пекинг је с друге стране тврдио да је било реч о метеоролошком балону који је скренуо са курса и негирао све наводе да је коришћен за шпијунирање, истовремено захтевајући да се Кини врате сви остаци које су САД пронашле. 

Кина је такође оптужила САД за претерану реакцију поводом тог догађаја.

Због страха од наводних шпијунских балона Америка и Канада су у фебруару обориле још неколико ваздушних објеката.

Испоставило се да је један балон играчка који припада хоби друштву из Мичигена, уређају од 200 долара који је послат да обиђе свет ради забаве. Пројектил "Сидевиндер" који је коришћен за његово обарање коштао је најмање 470.000 долара.

image