Свет

Kинески балон имао америчку технологију за шпијунирање: Шта је још показала истрага

У првим закључцима истраге наводи се да је летелица била намењена шпијунирању, не за праћење времена, како су тврдиле кинеске власти
Kинески балон имао америчку технологију за шпијунирање: Шта је још показала истрагаGetty © Handout / Handout

Шпијунски балон који је летео изнад америчке обале у фебруару ове године, а за коју су власти САД тврдиле да је кинески, заправо је имао америчку технологију, преносе западни медији.

Према писању листа "Волстрит џорнал", шпијунска технологија користила се како би се прикупиле аудио-визуелне информације, показују прелиминарни резултати истраге.

"Ројтерс" наводи да је балон носио комерцијално доступну америчку опрему, заједно са специјализованим кинеским сензорима и другом опремом за прикупљање фотографија, видео-записа и других информација које је требало да пренесе у Кину, преноси Ројтерс.

Међутим, балон највероватније није послао податке које је прикупио.

У првим закључцима истраге наводи се да је летелица била намењена шпијунирању, а не за праћење времена, како су првобитно тврдиле кинеске власти.

Из Беле куће и из ФБИ нису одговорили за коментар.

Председник САД Џозеф Бајден недавно је рекао да је кинески лидер Си Ђинпинг био "веома посрамљен" када је балон уништен изнад америчког тла.

"Разлог због којег је Си Ђинпинг био веома узнемирен када сам срушио тај балон је то што је у њему била шпијунска опрема за коју није ни знао. То је велика срамота за диктаторе, када не знају шта се десило", рекао је Бајден.

Откривање и обарање ове летелице изазвало је дипломатски скандал на релацији Кина-САД.

image
VV inauguration
banner