Хаос у Тел Авиву: Више од 100 повређених у сукобима Еритрејаца и полиције

Демонстранти су гађали полицију комадима бетона и каменицама, разбијали излоге и аутомобилe, док су снаге безбедности користиле шок бомбе и пуцале у ваздух како би растерале масу

Најмање 114 особа повређено је у Тел Авиву у сукобима између Еритрејаца који траже азил у Израелу и полиције, саопштила је санитетска служба Израела Црвена Давидова звезда.

Еритрејци који живе у граду, супротстављајући се актуелним еритрејским властима, дошли су испред зграде дипломатског представништва своје земље да протестују, а ова акција се претворила у окршај еритрејских сународника, оних који траже азил и присталица режима. Супротстављене групе су се потом сукобиле с израелском полицијом која је покушавала да заведе ред.

Демонстранти су гађали полицију комадима бетона и каменицама, разбијали излоге и аутомобилe, док су снаге безбедности користиле шок бомбе и пуцале у ваздух како би растерале масу.

Међу повређенима је 30 полицајаца, преноси "Тајмс оф Израел".

Осморо повређених је у тешком стању, 13 је задобило повреде умереног степена, а 93 је лакше повређено.

У локалној болници навели су да је најмање 11 људи рањено у пуцњави.

Слични протести избили су широм света у време када Еритреја обележава 30 година независности и организује фестивале у дијаспори у Европи и на северу Африке.

Еритрејци чине већину међу више од 30.000 Африканаца који траже азил у Израелу. Тврде да су побегли од опасности и прогона из земље, за коју АП наводи да је позната као "Северна Кореја Африке" и у којој је војни рок доживотан у условима налик ропству.