Свет

ИДФ се спушта у подземни град духова: Чека их мрежа тунела, хиљаде замки и пакао Газе (ГРАФИКА)

Тај огромни комплекс представља велику препреку за коју израелске копнене снаге немају идеално решење, каже амерички војни стручњак
ИДФ се спушта у подземни град духова: Чека их мрежа тунела, хиљаде замки и пакао Газе (ГРАФИКА)www.globallookpress.com © Dawoud Abo Alkas/Keystone Press Agency

Израел наставља са копненом операцијом у Појасу Газе са великим опрезом. Многи војни аналитичари тврде да ће израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) бити изузетно тешко да заузму ту енклаву. На крају крајева, војници ће морати да се боре у три димензије одједном: у ваздуху, на земљи и испод ње.

Шта се зна о тунелима који у суштини чине подземни град?

У званичним изворима нема тачних података о историји тамница Газе. Очевици кажу да су се први тунели у том сектору појавили деведесетих година прошлог века, а њихова изградња је убрзана након што је власт у овој палестинској територији прешла на групу Хамас.

Иако је мали део тунела направљен коришћењем машина за земљане радове, многи километри су ископани ручно помоћу малих пешадијских лопата како би остали неоткривени од стране америчких и израелских сателитских система и сеизмичке опреме.

"Размере проблема у Гази, где се стотине миља тунела укрштају под земљом, потпуно су јединствене. Тај огромни комплекс представља велику препреку за коју израелске копнене снаге немају идеално решење", казао је Џон Спенсер, стручњак са Војне академије САД у Вест Поинту .

Двострука сврха

Подземље у Гази контролишу Хамас и његови муслимански савезници и подељено је на два сектора. Први од њих је оријентисан на Египат и користи се за шверц оружја, лекова и робе за свакодневну употребу. Неки од тунела су чак издавани предузетницима, а од њих је наплаћиван порез на имовину.

Наиме, 2013. године, под притиском Запада, Каиро је ипак предузео кораке да са своје стране блокира палестинске тунеле, напунивши их канализацијом и песком. Међутим, нико нема прецизне информације о томе шта се догодило, пошто Египат не дозвољава израелским инспекторима приступ својој територији.

Други сектор је моћан борбени комплекс створен за вођење рата против Израела. Неки од његових тунела су изграђени од префабрикованог бетона и гвожђа, а унутар њих су постављене теренске болнице. Посебност појединачних пролаза је њихова дубина која достиже 70 метара, што их чини практично имуним на свако бомбардовање, са изузетком нуклеарног оружја.

Према израелској војсци, Палестинци су прикупили довољно залиха да преживе потпуну опсаду током три месеца.

Страх за израелску војску

Подземни пролази борбеног сектора воде до одбрамбених пунктова са камуфлираним инсталацијама бацача граната и минобацача, што омогућава изненадни напад на положаје ИДФ.

Многи тунели су посебно испреплетени један са другим у мрежу у којој се Палестинци могу изненада појавити са свих страна. Осим тога, пролази су прошарани минама и замкама, чинећи кретање непозваних гостију опасним.

Такође, у делу подземног града нема довољно кисеоника, па морају да се користе посебне боце.

Западни стручњаци напомињу да је цела подземна Газа посебно изграђена испод стамбених зграда, болница и прихватних центара за хуманитарну помоћ за избеглице како би се отежао рад непријатељске артиљерије. Зато ће ИДФ, како би потпуно уништио борце Хамаса, морати да се спусти у тунеле, што је највећи страх за команду и саме израелске војнике.

С обзиром на све ове карактеристике, израелска војска је формирала компанију специјалних снага "Самур", специјализовану за напад на подземне структуре. Користећи маске за кисеоник, она тренира у специјалним тунелима које је изградила ИДФ како би симулирала град у близини Газе.

Специјалне снаге су такође научиле да користе гранате са љубичастим димом да одреде дубину спуштања и роботе за чишћење мина.

image