Магазин

Постоји разлог због чега жене више воле мушкарце са брадом

"О укусима се не расправља", каже стара изрека. И то заиста јесте тако, будући да се у готово 100 посто случајева мушкарци са брадом дамама допадају више. Иза овог закључка стоји једна научна студија, која је објаснила и због чега је то тако.
Постоји разлог због чега жене више воле мушкарце са брадомGetty © Neil P. Mockford

Недавно је захваљујући софтверу са вештачком интелигенцијом технолошки могул и власник Мете, Марк Закерберг, доспео у жижу јавности. Његовом лику додата је брада, због чега су и жене и мушкарци масовно "полудели" - даме су говориле како је он обичног дечка он одједном постао сексепилни заводник, док се јачи пол осетио "угроженим" и изразио забринутост да би Марк, након крађе личних података, сада могао да почне и да краде женска срца.

Ово је подсетило научнике на студију која је рађена не тако давне 2016. године, у којој су научници доказали да су мушкарци са брадом женама далеко привлачнији од оних који је немају. У истраживању које је објављено на научном порталу Вајли Онлајн Лајбрери учествовало је више од 8.500 жена од којих је свака рекла како преферира мушкарце са овим атрибутом.

Због чега су мушкарци са брадом привлачнији женама

Испоставило се да је главни узрок привлачности заправо у томе што брада даје јачу дефиницију доњој трећини лица, додаје покоју годину и појачава перцепцију њихове мужевности, преноси Хафингтон Пост. Ово откриће за многе није изненађење, будући да је за раст браде заслужан највише мушки полни хормон, тестостерон.

Међутим, и у типу браде постоје нијансе, па су тако, према овој студији, мушкарци са 10-дневном брадом женама неупоредиво привлачнија него они који на лицу имају дугу браду и бркове, попут дрвосеча. Оваква врста "украса" на мушком лицу се, по мишљењу нежнијег пола, сматра недовољно хигијенском, па је стога и мање атрактивна.

Да ли Закербергу ипак треба брада

Чињеница је да је лице Марка Закерберга захваљујући бради добило потпуно другачију димензију - да је постало мужевније, а самим тим и атрактивније. Међутим, многи сматрају да би у стварном животу технолошког могула оваква промена била потпуно непотребна.

"Његово лице без браде се кроз време већ уклесало у подсвест свих нас, а Марк са брадом изгледа као део неке игре која укучује замену идентитета. Њему заправо ни не треба брада, јер су његова моћ и његов новац сасвим довољни да би га жене сматрале атрактивним", навео је музичар Сем Ким.

image