Економија

Главни играчи у глобалном богатству добијају конкуренцију: У овим земљама расте број милионера

Кина у којој је број милионера у последњих десет година порастао за 92 одсто данас их има више од 860.000, а Индија, уз раст од 85 одсто, има 326.000 милионера
Главни играчи у глобалном богатству добијају конкуренцију: У овим земљама расте број милионераGetty © Bernd Vogel

Највећи раст броја милионера на свету у последњих десет година забележио је Вијетнам, од европских земаља у првих десет ушле су Малта и Монако. Највећи пад, када је реч о броју милионера, бележи Нигерија и то за 48 одсто, а следе Бразил и Русија са 28, односно 26 одсто. САД, без обзира на то што су се нашле на деветом месту са растом од 62 одсто, и даље заузимају прво место на свету са скоро 5,5 милиона милионера.

Вијетнам, чија је економија у успону као и у Кини и Индији, уз раст од 98 одсто данас има 19.400 милионера, наводи "Вижуал капиталист" који прецизира да извештај прати појединце који поседују ликвидно богатство од милион долара или више.

Бројке су, како додају, заокружене на најближих стотину и представљају становнике сваке земље до децембра 2023. године.

Индија и Кина су за последњих десет година добиле стотине хиљада нових милионера, учвршћујући своје позиције главних играча у глобалном богатству. Кина у којој је број милионера порастао за 92 одсто данас их има више од 860.000, а Индија, уз раст од 85 одсто, има 326.000 милионера.

Маурицијус, који је на трећем месту листе земаља са највећим бројем раста милионера, иза Индије и Вијетанама, данас их има 5.100, уз раст од 87 одсто.

На петом месту су УАЕ, где уз раст од 77 одсто има 116.500 милионера. Следе Малта и Монако, па Сингапур. Малта је забележила раст од 74, а Монако од 68 одсто и данас те две земље имају 10.000, односно 15.000 милионера.

На деветом месту са растом од 62 одсто су САД, које су на првом месту по укупном броју милионера на свету. Кина се приближава броју од милион милионера, постајући тек друга земља која се примакла тој лествици, коју су једино прескочиле САД.

На десетом месту је Нови Зеланд са растом испод 50 одсто и укупним бројем од 56.100 милионера.

У Европи највише милионера имају Немачка, Швајцарска, Португал, Италија, Француска, Грчка и Велика Британија, која је забележила пад и данас их има 602.500. Немачка се са 806.000 богаташа озбиљно приближила другопласираној Кини. 

Јужноафричка Република бележи пад броја милионера за 20 одсто, Велика Британија за осам одсто, а Јапан и Хонг Конг за око пет одсто. Афричке земље попут Нигерије и ЈАР забележиле су пад броја милионера, делом због емиграције и економске нестабилности.

image