Магазин

Сви милијардери млађи од 30 година наследили своје богатство, открива истраживање Форбса

Сви светски милијардери млађи од 30 година наследили су своје богатство, у првом таласу "великог трансфера богатства". Очекује се да ће више од хиљаду богатих људи пренети чак преко 5,2 билиона долара својим наследницима у наредном периоду.
Сви милијардери млађи од 30 година наследили своје богатство, открива истраживање Форбса© @ jannoon028/freepik

Милијардера данас има више него икада раније (чак 2781), а очекује се да ће тај број расти у наредним годинама када се има у виду да се старија генерација супер богатих припрема да свој луксуз пренесе на потомке.

Чак 15 милијардера, који имају у просеку око 30 година, нису створили сопствено богатство и заправо су да добили огромно наслеђе, говори истраживање часописа Форбс. 

Међу њима су милијардери из Ирске, Фироз Мистри (27) и његов брат Захан (25), од којих сваки има, како се процењује, по 4,9 милијарди долара од удела у "Тата Сонс", матичној компанији индијског конгломерата "Тејт Гроуп", који поседује брендове аутомобила, укључујући Јагуар и Ленд Ровер. Они су наследили својих 4,6 одсто удела у компанији 2022. године након смрти свог оца Сајруса Мистрија, који је умро мање од три месеца после њиховог деде Палоњија.

Троје деце Леонарда дел Векија, оснивача компаније за луксузне сунчане наочаре "Луксотика"  постали су милијардери након његове смрти 2022. Деца су наследила по 12,5 одсто удела у породичној холдинг компанији "Делфин" и имају богатство које се процењује на 4,7 милијарди долара за сваког од њих.

Најмлађа милијардерка на свету је Ливија Фогт (19), има богатство од 1,1 милијарду долара захваљујући уделу од 3,1 у "Вег Индустрис", бразилском произвођачу електричне опреме чији је суоснивач њен деда Вернер Рикардо. На списку је и њена старија сестра Дора Фогт де Асис (26).

"Током наредних 20 до 30 година, преко хиљаду данашњих милијардера ће вероватно пренети више од 5,2 билиона долара својим наследницима. Како смо дошли до овог броја? Једноставно сабирањем богатства 1.023 милијардера који данас имају 70 или више година. Дугорочно гледано, изузетно богатство које је резултат процвата предузетничке активности од деведесетих успоставило је основу за будуће генерације породица милијардера", наводе стручњаци швајцарске банке УБС, а пише Гардијан. 

Најбогатија особа на планети је већински власник конгломерата луксузне робе LVMH Бернар Арно. Он има 75 година и недавно је унапредио своју децу на кључне позиције у послу. Арно има процењено богатство од 233 милијарди. 

Очекује се да ће следећа генерација наследити укупно 70 билиона долара у наредних 20 година, према проценама консултантске фирме Cerulli Associates

Један од најмлађих милијардера који су богатство стекли, а не наследили је Бен Франсис (31), британски оснивач спортског бренда Gymshark. Његово богатство се процењује на 1,3 милијарде долара.

image